Фермерски храни от Натура 2000 зони в Западен и Централен Балкан ще са хит и на второто издание на Феста на фермерските пазари, който ще се състои в неделя – 9 октомври  от 11 до 19 часа в парка „Заимов“ в София. Традиционно ще има участници от фермерските пазари, които се провеждат в цялата страна – от Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Русе и др.

За първи път в рамките на Феста тази година се организира и изложение-дегустация на фермерски сирена и млечни продукти. В партньорство с Фондация БИОСЕЛЕНА и проекта “За Балкана и хората” ще се проведе състезание-дегустация на млечни продукти. Посетителите на феста ще се състезават в разпознаването на няколко вида млечни продукти. За най-добрите познавачи ще има награди – фермерски продукти, а за производителя с най-харесваното сирене – парична награда, осигурена от Биоселена.
И на първото издание на Националния фермерски пазар миналата година храните от Балкана спечелиха много нови почитатели и продадоха стоката си далеч преди края на деня.Производството на тези храни е подкрепено от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“,а семейните ферми, които ги произвеждат, са пример за устойчив местен поминък, който опазва природата и биоразнообразието.
За успехите по прилагането на този модел „За Балкана и хората“ бе отличен тази година с наградата „Натура 2000“ на Европейската комисия.

Преди дегустационната част в презентационната шатра участниците ще има среща на тема „Хранителна независимост“. Ще бъдат представени няколко проекта, които работят в подкрепа на малките семейни ферми и изследват различни аспекти на възможностите пред тях. Екологично сдружение „За Земята“ ще представи форума за хранителна независимост Nyeleni. Грийнпийс – България отново представя тон лайн платформа в помощ на земеделските производители. Ще бъде представен проектът Tasty Cheese Tour, насочен към развитие на туристическия потенциал в малките млечни ферми. Градските градинари от Urban Farming, които представихме в октомврийския брой на списание „Агрозона” ще разкажат за развитието на инициативата “Градина за дружба”.

Източник: agrozona.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 1376 - Today Page Visits: 2