Грандиозен скандал за бърза поръчка разтърси България. А ето как си върши работата Кралската паспортна служба в Англия

Днес чета за поредния грандиозен скандал в София, човек заплатил 450 лв. за бърза поръчка и видиш ли, не била изпълнена навреме. След което, човекът изпада в нервна криза, удря служителката и заплашва, че ще се самозапали. Много грозна ситуация, но по-грозното в случая, беше че повечето коментиращи казваха, че било малко на служителите и заслужавали още бой, интелигентни и възпитани хора, явно жадни за “кръв”. Прочетох множество коментари, в които пишеше, че това няма как да стане в някоя европейска държава. Ето точно в това е проблема, повечето българи живеят в нереалистична представа за това кои сме ние, какви сме и къде се намираме. Ще разкажа само един пример.

Преди две години в Лондон се роди моята дъщеричка. Почти веднага след раждането започнахме изваждането на нужните документи за нея; акт за раждане и паспорт. Бързахме много, искахме час по-скоро да се върнем в родината и да я покажем на близките си.

Подадохме документите за акта за раждане, които станаха веднага. С този акт, снимки на 10-дневното ни бебе, нашите паспорти и подпис от един англичанин съсед – професор в Уестминистерския университет в Лондон, който ни познаваше и който трябваше да бъде гарант за нас и нашето бебе.  Отправихме към центъра на Лондон, за да подадем документите ни за паспорт. Наредихме се на опашката и след дълго чакане ни провериха документите, оказа се, че има грешка във вече издадения акт за раждане. Жената, която ни го беше издала, не  беше вписала фамилията на точното място в документа. Отказаха да ни приемат документите и ни върнаха. За нас това беше катастрофа. С малко дете на две седмици се наложи в студа в началото на януари да се размотаваме напред назад, след като ни отказаха да ни пуснат документите за паспорта й, поради не наша, а тяхна грешка. Човекът, който ни пое документите беше индиец по народност и се държеше доста авторитарно. Още помня усмивчицата му, когато ни върна заедно с документите ни и спящото бебе на ръце. Върнахме се отново в нашата община да изкарваме нов акт за раждане. Този път за поправки в друга сграда и отново обикаляне с повитото бебе в студа. Намерихме сградата, администраторката вътре не се учуди много, че ни вижда. Тя знаела за тази жена, която ни направила грешката, жената е с проблеми в кръста, казаха от гишето. Да точно тя, оказа се, че тя правила доста често подобни грешки. Оправиха акта, и отново трябваше да насрочим час в центъра на Лондон, за да подадем документите за паспорт.  Направихме го, пуснахме бърза поръчка, не помня колко точно платихме, но паспорта трябваше да стане за една седмица. Върнахме се в квартирата и си поръчахме самолетни билети за България, които бяха насрочени за няколко дни след взимането на паспорта, а името на детето нямаше проблем да бъде добавено и по-късно. Обадихме се на хазяина, с който бяхме в добри отношения и го държахме в течение през цялото време. Казахме му кога напускаме окончателно апартамента. Мина въпросната седмица, но никой не ни потърси за паспорта, който се получавал чрез доставка на точен адрес, няма опция да се вземе от мястото където сме го подали или от друго място.  Съпругата ми започна да им звъни, и от паспортната служба казаха, че паспорта е на път, минаха един, два дни, но от него ни вест ни кост. Жена ми започна да им звъни всеки ден, а те само повтаряха, че идва и че нямали информация къде е точно в момента. Не мърдахме от вкъщи, беше доста тягостно, защото бяхме си изпратили вече целия багаж в България, които вече ни чакаше в София, хазяина почна да се изнервя, защото новите наематели искаха вече да се нанасят, а ние не можем да излезем от апартамента, защото чакаме деливарито да дойде на точно този адрес, който не можем да сменим. Паспорта трябвало да дойде всеки момент без да се каже в кой ден, а за точен час да не говорим.

И така тази тягостна ситуация  продължи с дни. Жена ми продължаваше да им звъни всеки ден, даже ни бяха отговорили, че са идвали на адреса, но нас ни нямало и те са си тръгнали, а ние не бяхме мърдали от там, а на звънците бяхме сложили и бележка на кой звънец да позвънят за прочутия паспорт. Междувременно освен хазяина, започнаха да ни звънят и от агенцията и да настояват да си ходим защото новите наематели искали да влизат, а те трябвало да освежат апартамента. Както се досещате изгоряхме с самолетните билети, и няколко дни след това паспорта дойде, купихме си нови билети, които бяха доста скъпи, защото ги купихме в последния момент. И така десет дена след бързата поръчка ние получихме паспорта и се прибрахме в България. В последствие от паспортната служба ни върнаха парите за бързата поръчка, но не и за билетите, това го пише и в сайта им. Та, такива са бързите поръчки в Англия, в Кралската паспортна служба. Скъсаха ни нервите и закупихме два пъти билети заради тях. И престояхме още 10 дни непредвидено в Англия. При проверка, в интернет намерихме десетки, а може би и стотици подобни оплаквания. Така, че когато някой каже “..абе само в България” е така, се сещам за този случай!

Прибрахме се България. Тъй като моята лична карта изтичаше, а на жена ми след два месеца. Решихме и двамата да подновим документите си. Отново с бебето на ръце отидохме в паспортната служба в квартал Слатина на Шипченски проход. За голямо наше учудване не чакахме на опашката, както беше в Англия. Човекът от охраната на средна възраст дойде и каза на всички от опашката, че трябва да минем първи защото сме с малко дете, а самите хора се съгласиха и станаха съпричастни веднага. Поръчах бърза поръчка за мен, а жена ми за след месец. И двете поръчки бяха изпълнени навреме, а ние се радвахме на човешко отношение, това което не получихме по никакъв начин в Англия. Още тогава мислех да пиша по този въпрос, защото си мислех колко по-добри са нашите служби и колко по-добро е отношението към човека в тях. Тогава не го направих, но днес след този случай се чувствам длъжен.

Прилагам линкове и снимки на англичани недоволни от Кралската паспортна служба в Англия.

Тук можете да прочете още множество оплаквания тук

Историята на Ингрид Стоун, която е била лъгана дни наред от същата служба можете да прочете тук. ТУК

pasport-anglia-hm

 

pasport-anglia1

Facebook коментар
Total Page Visits: 2526 - Today Page Visits: 1