Родопската кухня е прочута с великолепния си вкус и е символ на българската кулинарна традиция. Много от туристите казват, че посещават с удоволствие планината заради емблематичната кухня на Родопите.
Тук най-често използвани са фасулът, картофите и царевицата. Тъй като родопчаните са известни и със скотовъдството и многобройните си стада от овце, кози и говеда, родопското кисело мляко е световен феномен.

Един от най-популярните родопски специалитети е чевермето. Приготвя се от цяло животно агне, шиле или яре. Животното се пече на жар, в пещ или се задушава в изкопана яма. Изисква се около 5-6 часа за изпичането на шиш, но чакането си заслужава. Месото се намазва със собствена мазнина, докато се пече, а някои го мажат и с мед.

Друго характерно ястие е пататникът. За неговата направа са нужни малко продукти, но трябва да са качествени. Тайната съставка са картофите и мерудиите. Повечето българи са запознати с вкуса на качамака. За приготвянето му се използва царевично брашно, масло, вода и да се бърка здраво. Ястието се поднася вряло с добавка от сирене, свински пръжки или накълцано агнешко месо.

Тайната на дълголетието на родопчани е в киселото мляко

Прочуто с легендарния си вкус е и родопското кисело мляко. Освен че е много полезно и екологично чисто, то има висока масленост и е много гъсто. Хората вярват, че дълголетието на родопчани се крие във вълшебните свойства на киселото мляко. Трахната е едно изключително ястие, за което също е нужно много време за приготвяне. Продуктите включват смляна царевица, боб и телешко месо.

Клин е наименованието за родопската баница. Тя може да се приготви с плънки с ориз, лапад или коприва, или дори тученица. Други тестени десерти са гюзлеми с картофи или тикленик с праз. Къпаната баница е характерна най-вече за Източните Родопи. При тази баница корите са значително по-дебели и сочни.

Шедьоврите на родопската кухня включват и регионални ястия

Пироли е ястие от село Мугла. Запържват се тестени хапки в масло и се залива със кисело мляко и чесън.
Освен тези шедьоври на традиционната родопска кухня се срещат и различни регионални ястия като кешкек, капама с три вида месо и червено цвекло, чуфки с пастърма (Западни Родопи), овчарски гювеч с овнешко, булгур с пиле, тулп, люта каша, житка каша (Средни Родопи), телешко в тиква, питка от лимец, шаран с ориз и орехи (Източни Родопи). В село Бачково се предлагат кебапчета гиганти.

Млечните продукти навсякъде в Родопите са екологично чисти и качествени. Цедено кисело мляко с натрошено сирене е характерният катък, а киселата млечна напитка, която се получава след биенето на млякото за масло, е бърканица или мътеница. Бозата е друга известна напитка, която се приготвя по стара рецепта без подсладители и консерванти.

Teodora Dragieva

Теодора Драгиева

Автор: Теодора Драгиева
Стажант-репортер в Agronovinite.com

Източник: Agronovinite

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 281 - Today Page Visits: 1
SHARE