Местността Узана е една радост за сърцето и очите. Тя не случайно е наричана „Порта към сърцето на Балкана“ от много хора. За жителите на Средна България тук е мястото за екстремни зимни приключения и подвизи. И, защо не, след като снега вече започна да си отива и е време за едно последно сбогуване с него тази година, да отскочите тук за бързо. Несъмнено и през пролетта е несравнимо красиво на Узана, така че дори и да изпуснете зимните забавления, то пролетния пикник сред уханни поляни с цветя и зелена трева не е за изпускане!

Местността Узана е доста широко понятие. Тя описва почти идеалния географски център на страната и е точно в сърцето на суровата, но благородна Стара планина. Точно в подножието на красивия връх „Исполин“ ще намерите скътан в планината, тихия и спокоен курорт Узана. Този комплекс няма да ви даде нищо от бързината и модернизма на големия град, но ще ви даде много чист и свеж въздух, бистри и студени планински потоци, величествени букови гори, в които буквално може да се изгубите и доста забележителности.
Узана отправна точка към цяла България

Района на местността е карстов по своята природа и тук може да намерите голям брой неизследвани още девствени пещери. Причудливата форма на скалите се вие и изчезва в множество тайнствени проходи и дупки под земята. От тук тръгват туристически маршрути за цяла Стара планина. По известните сред туристите са тези за Шипка и Бузлуджа, но има и множество други. Наоколо се разполага Природен парк „Българка“ с величествените си и дълбоки гори, „Соколския манастир“ и чудно красивите природни местности – „Тота Венкова“ и „ Коритна“.
Зимния сезон свършва някъде към март месец, а дотогава всичко тук е бяло и покрито с най-белия и пухкав сняг. Местността Узана е най-обширната, равна и благодатна поляна в Стара планина. Тук карането на ски, шейна, сноуборд или просто разходката с конски или кучешки впряг, е като по филмите. Снегът тук стига до два метра понякога, а планината показва и свирепата си страна при едни -15 градуса. Но това не плаши ентусиазираните туристи, защото местността е максимално облагородена за зимни забавления.
Когато и да имате възможност да дойдете тук винаги ще се насладите на едно вълшебно усещане за свобода, безтегловност и ще оцените напълно величествената красота на Българската природа.

Източник: lifetime

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *