Минералните извори на България

Минералната вода е живот, минералната вода е здраве, минералната вода е чистота – духовна, морална, телесна! България е една от трите най-богати територии на минерална вода на планетата Земя. На второ място е след Исландия по дебит – всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на нашата родина. Страната ни е истински природен рай, защото тук хора, животни и растения могат да усетят лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода.

Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи. Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр. Хр. Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища, където животът не е прекъсвал 6000 до 5000 години пр. Хр., през неолита, именно благодарение на наличието на минерална вода. Днешните Хисаря, Баня – Бургаско, Сливен са били балнеоцентрове с много голямо значение. В Древна Гърция соченият за баща на медицината Хипократ първи е въвел възстановяването и лечението с минерална вода. По време на първите древногръцки олимпийски игри тогавашните състезатели възстановявали телата си след тежките физически натоварвания именно в живителната течност. Те комбинирали лечебното действие на терпентиновото масло (с него мажели телата си, за да загреят мускулатурата преди състезание) с лечебната сила на минералната вода.

На територията на  град Хисаря бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Този факт е уникален не само за България, но и за света. Всички води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с висока алкална реакция с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества. Минералните води на курорта се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат.                            

Най-голямото богатство на Велинград са минералните води. В района има над 80 минерални извора – топли и студени. Лековитите извори са предпоставка за развитието на балнеологичния туризъм. Водите са питейни, лекуват редица заболявания и съчетани с благоприятния климат на района правят хотелите във Велинград предпочитано от много хора място за лечение, профилактика и СПА.  Курортът е профилиран за лечение на ставни заболявания, възпаления и други травми, генекологични и бъбречни заболявания, чернодробни и стомашно-чревни болести.

Легенди се носят за лековитата вода на курорта Нареченски бани. Тя помага на хора със заболявания на нервната система и щитовидната жлеза, на хипертоници и диабетици. Един от изворите е придобил известност под името “Очно изворче”. Водата от него се използва за промивка на очите и се вярва, че лекува хронични конюнктивити от възпалително и алергично естество. Този извор е с по-висока радиоактивност на минералната вода – с радон 4070 бекерела или 110 нано-Кюри/л и с по-ниска температура от останалите извори – 21.5°С.

С появата си на Балканския полуостров през I век след Хр. римляните започнали усилено да строят бани в близост до естествените минерални извори. Издигнати били величествени сгради в чест на боговете лечители и покровители на лечебните води. Нарекли ги асклепиони по името на Асклепий – бог на медицината. Подовете им били покрити с изящни римски мозайки. Съществуват интересни данни за използването на минералната вода като балнеотерапия през Средновековието, по времето на Първото и Второто българско царство. Докато сред тогавашните западни народи балнеотерапията търпяла упадък, по нашите земи тя била доста разпространена. На територията на България са известни около 200 находища с над 520 минерални извора, с представители на всички познати класове минерална вода. Важна характеристика на нашите води е, че 70% от тях са слабоминерализирани, т.е. съдържанието на минерали в тях е по-малко от 1000 mg/l. Затова те могат да се пият дълго време, без да представляват риск за здравето. Преобладаващата част от минералните води в България са топли и горещи, с естествена температура между 37°C и 100°C. Въпреки че съдържат малки количества минерали, те са богати на биологично активни микроелементи, което ги прави изключително полезни за пиене – и когато човек е здрав, за да се предпази от заболявания, и когато е болен, за да подпомогне оздравителните процеси в организма.

Минералните води се формират дълбоко в земните недра. Необходими условия за това са висока температура, голямо налягане и липсващ контакт с атмосферния кислород. Затова тези води имат по-изразени биоенергийни и електромагнитни свойства, повишена редукционна и разтворителна способност. Бързо променящите се структурни състояния на водната молекула са гаранция за голямата й биологична активност и биологично действие върху живия организъм. Тези характеристики ярко отличават минералната от обикновената вода. Познати са много видове води и човек може да се обърка, ако не е наясно по какви фактори се класифицира това природно богатство. Първият и най-лесен признак е температурата, при която те извират от земните недра. За студени се смятат водите под 20°C, за хипотермални – от 21°C до 32°C, за изотермални – от 33°C до 37°C, и за  хипертермални – над 37°C. Така термалните води с широко приложение в човешкия бит, култура и козметика имат постоянна температура над 20°C при извиране от земните недра.

Най-горещият извор у нас е гейзерът в Сапарева баня – със своите 103 градуса по Целзий той е и най-горещият гейзер в Европа! Освен за лечебни цели там използват тази вряла вода и за отопление на общината, детската градина, училището. Повечето от изворите в България са топли, те преобладават в Южна България, а по-студените – в Северна. Минералните води се различават и по активната реакция (pH) – има води със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5), с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5), с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8), с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2), с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5), с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и води със силно алкална реакция (pH над 9,5).

В района на Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С. Минералните води са с ниска минерализация и много богат химичен състав. На територията на курорта има 6 големи минерални извора, а много други са разпределени в две термални зони. Водата е без цвят и мирис и притежава отлични питейно-вкусови качества. Съчетаването на благодатен климат, уникални природни дадености и богатство на минерални извори, прави Сандански най-добрата естествена лечебница за бронхиална астма в Европа. Тук се лекуват хронични ставни заболявания, бъбречни и урологични заболявания.     

Сапарева баня се гордее със студената си чиста планинска вода и с лековитата си минерална вода. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган. Тя е най-горещата вода на Балканите (103ºС) и e единственият балкански гейзер. Минералната вода на Сапарева баня е с най-високо съдържание на флуор у нас, а също и на  сероводород в България – 15,5 мг/л. Половин век в санаториума на Сапарева баня се лекуват изключително успешно заболявания на горните дихателни пътища, периферната нервна система, костите, ставите и кожата.

Като балнеоклиматичен курорт град Девин е известен най-вече с чудесните свойства на минералната си вода. В региона на Девин от няколко сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогичен химичен състав, температура от 37°C до 76°C и значителен общ дебит около 83 л/сек или повече от 7 милиона литра в денонощие. Поради своята хипотоничност те са особено подходящи за питейно балнеолечение при бъбречно-урологични заболявания, стомашно-чревни заболявания, заболявания на нервната, отделителната, сърдечно-съдовата и половата системи.

Повечето води у нас са алкални – като тези в района на София, Велинград, Хисаря, Кюстендил и др. Те са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора.Съставът на минералните води се определя въз основа на съдържанието на анионите и катионите, които притежават. Това е важно – показва на какви минерали са богати и в какви случаи са полезни. Всяка от тях – хидрокарбонатни, сулфатни, хлорни, натриеви, калиеви, калциеви, магнезиеви и други – има своите плюсове, диагнози, при които е полезна, и най-добрите начини на употреба – външно и вътрешно. Термалните води освен това са богати на различни микроелементи – желязо, йод, бром, арсен, метасилициева киселина, флуор, бор, литий, кобалт, мед, цинк, манган, фосфор, стронций, барий, молибден и други. А лечебните газове, които се срещат най-често, са въглероден двуокис, сероводород и радон. Ако сте се съмнявали, че натуралната газирана вода наистина е дар от природата без добавки, може да си отдъхнете – такива са въглекиселите води и те съдържат над 400 мг въглероден двуокис на литър, а някои и над 1400 mg/l. Срещат се в Михалково (Смолянско), Стефан Караджово (Ямболско), Мрамор, Илиянци и Право бърдо (Благоевградско). Интересно е, че те повече утоляват жаждата от негазираните води, защото въглеродният двуокис дразни вкусовите рецептори и предизвиква слюнкоотделяне, което намалява сухотата в устата.

Сулфидните (сероводородни) минерални води не образуват мехурчета, но затова имат противовъзпалително, противоалергично и детоксикиращо действие при отравяния с тежки метали, стимулират регенерацията на нервите и съзряването на половите клетки. Съдържанието на сулфидите в тях е над 10 mg/l. Има ги в курорти като София, Сапарева баня, Кюстендил, Вонеща вода (Великотърновско), Видин, Сланотрън, Кошава (Видинско), Благоевград, Шабла, Русалка (Добричко), Дългоделци (Монтанско). При инхалация сулфидните води действат противовъзпалително на дихателните пътища. Когато се пият, стимулират детоксикиращата функция на стомашно-чревния тракт. Прилагат се при гинекологични, кожни, сърдечносъдови, метаболитни, травматични, артроревматични заболявания. Сулфидните води са особено полезни при възстановяването от тежки физически натоварвания и мускулна умора при професионални спортисти.

За много от изворите у нас се разказват легенди. Царска дъщеря оздравяла от лековитата вода в София, приковани на легло ставали благодарение на бани във Вършец, 20-те прободни рани на хайдут Велко зараснали, след като ги поливали с вода от минерално кладенче край с. Баня, а където капнела капка кръв от цар Иван Шишман, се превръщала в минерален извор. Тъжната история на извора Момина сълза в Хисаря се разказва и днес. Една красива българка отказала да стане наложница на турски бей. За да я унижи, той я накарал да сервира гола на гостите. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, пуснала тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. Наказали я да изгори на клада. Когато пламъците я обгърнали, от очите й се отронили две топли сълзи и от тях бликнал извор. Тези сълзи лекуват хиляди хора. Хисаря е прочут с минералната си вода, която е особено подходяща за лечение на бъбречни заболявания. Там е най-странният музей у нас – на бъбречните камъни. 12 хил. броя, изхвърлени по време и след балнеолечение в курорта, са в сбирката, най-големият тежи цели 560 грама! Хисарската вода е хидрокарбонатна. Слабоминерализираната хидрокарбонатна вода е много полезна за пиене, докато силноминерализираната е чудесна за външно приложение, в басейни и вани. Хидрокарбонатни води има още в София, Панчарево, Илиянци, Мрамор, Биримирци, Чепинци, Нови Искър – Курило, Требич, Гниляне, Ал. Войков, Меричлери, Михалково (Смолянско), Генерал Тодоров (Благоевградско), Перник (Бялата вода), Голяма фуча (Кюстендилско). Най-често те са комбинирани с натриеви, калциеви, магнезиеви и сулфатни аниони. Особено подходящи са за възстановяване чрез пиене,  плуване, подводна кинезитерапия и други балнеотерапевтични процедури при професионални спортисти и хора, занимаващи се с интензивен физически или умствен труд. Възстановяват алкално-киселинното равновесие в организма, елиминират образувания лактат и вредни метаболити в кръвта особено след тежко физическо натоварване.

На територия на Павел баня извират лечебните води на общо 9 естествени хидротермални извори. Седем от тях са с температура от 50 до 61°C, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води. Лечебното въздействие на минералната вода се проявява в три насоки: топлинно, механично и химично. Минералната вода в Павел баня има слаба радиоактивност. Това действа възстановяващо върху нервните клетки при парези, парализи, артрози, подмладява кожата. В същото време водата може и да е опасна, ако престоят в нея не се прави под лекарско наблюдение.              Курортът Старозагорски минерални бани се намира близо до Стара загора и е известен със своите минерални извори. Температурата с която водата извира е около 40°C, което не я подрежда сред горещите минерални води. Влиянието което оказва върху човешкия организъм е комплексно, но има някои заболявания, които се повлияват особено добре – това са заболяванията на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, възпалителни гинекологични заболявания, бъбречно-урологични и стомашно-чревни болести.

Великотърновското село Вонеща вода е разположено е в северното подножие на Централна Стара Планина. В селището, освен живописната природа, има открит минерален извор, даващ възможности за медицински туризъм и балнеолечение. Водата тук е със силна миризма на сероводород, откъдето и селището е получило името си и извира с температура 13°C. Лекува кожни болести, заболявания на обмяната на веществата и на дихателните пътища. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е близък до този на световноизвестни балнеокурорти в Швейцарските Алпи и Франция.

Широко разпространени в родината ни са и солените хлорно-натриеви минерални води. Те може да бъдат смесени с други катиони и аниони – хлоромагнезиеви, хлорнокалциеви и др. Подобряват работата на жлъчката, действат противовъзпалително на стомаха, червата, дихателните пътища (с отхрачващ ефект) и други органи и системи. Стимулират кръвоснабдяването на кожата, мускулите и ставите, противоалергични са. Прилагат се и при неврологични, гинекологични, сърдечносъдови и опорно-двигателни заболявания. Хлоридните води са чудесни и за здрави хора – за закаляване и общо укрепване на организма, както и за по-добро възстановяване след боледуване. Над 25 са изворите, най-известните се намират в Ново и Старо Оряхово, Мирово, Шкорпиловци, Сланотрън, Видин, Кошава (Видинско), Плевен (Кайлъка), Овча могила (Търновско), Дългоделци (Монтанско).

В България има над 20 извора със сулфатни минерални води, които са подходящи за питейна употреба и иригационно приложение. Имат отбъбващо действие. Увеличават стомашно-чревната перисталтика, подобряват жлъчните процеси и секрецията на панкреатични сокове и ензими. Ценен е техният слабителен, очистителен и детоксикиращ ефект. Полезни са при хора, подложени на сериозни физически натоварвания, като подпомагат метаболитните процеси в организма. Може да намерим тези води в Овча купел (София), Меричлери, Брезник, Илиянци, Овча могила, Горно Уйно (Кюстендилско), Харманли, Полски Тръмбеш, Шипков (Ловчанско), Обединение и Ресен (Великотърновско), Девенци (Плевенско), Мараш (Шуменско) и др.

Калциевите минерални води участват в структурирането на костите и зъбите. Малко известен факт е, че най-добрият начин да си набавим необходимия калций е, като пием тази минерална вода. От нея човек усвоява калция по-добре, отколкото ако яде сирене, кисело и прясно мляко. Богати на калций са водите в Панчарево, Брезник, Славяново (Плевенско), Мараш, Овча могила, Полски Тръмбеш и Шипков. Прилагат се питейно, инхалационно и външно (вани, басейни и компреси). Извличат течностите от тъканите, действат антиспастично, имат противовъзпалително, противооточно, експекториращо (отхрачващо) и антиалергично действие. Намаляват стомашната секреция и чревната перисталтика. Калциевите води намират широко приложение при болни с подагра, хронични оловни интоксикации, рахит, остеопороза. Магнезиевите не им отстъпват по достойнства. Има ги в Панчарево, Българене, Пелово (Плевенско), Девенци, Куршуна (Ловешко), Обединение и Ресен, Брезник, Поморие, Длъгнево (Старозагорско), Горни Лом и Чуковец (Силистренско). Магнезият участва в над 300 ензимни реакции в организма. Тези води намаляват нивото на холестерола, предпазват от образуване на камъни в бъбреците, имат противотоксично действие от тежки метали. Препоръчват се при активни спортисти за подобряване на мускулната функция и предпазване от крампи и схващания.

България е много богата и на акратотермални извори – над 60. Това са води с постоянна температура над  20°C, но с ниски ефективни стойности на минералните вещества и лечебните газове, които съдържат. Биват топли, индиферентни и хладки. Топли извори има в Горна баня, София, Хисаря, Панчарево, Велинград, Белчин баня, Марикостиново, Сандански, Баня – Пазарджишко, и др. Индиферентни са тези в Банкя, Баня – Пловдивско, Вършец, хладки – в Княжево, Железница и др.

Слабоминерализираните води имат широк спектър на профилактични и лечебни въздействия. Те укрепват общо организма, повишават защитните сили, действат противовъзпалително, противоболково, противоспастично, диуретично, антитоксично, подобряват кръвообращението. Препоръчват се при лечение на неврологични, гинекологични, бъбречни, сърдечносъдови, ендокринни, метаболитни, подагрозни и опорно-двигателни заболявания. Изключително подходящи са за масова профилактика и закаляване, като съчетанието на пиене с физически упражнения в басейн с такава вода е изключително полезно. Природата щедро е дарила водите, които извират от дълбоко, и с още ценни съставки – биологично активни микроелементи, по които може да ги разделим на йодни, бромни, арсенови, железни, силициеви, флуорни и с други микроелементи като мед, кобалт, цинк.

Доказателство, че водите на село Баня, Разложко се отличават с лековитост, откриваме в легендите за живота на римляните, които употребявали активно магичните преимущества на местността. За лечебните свойства на минералната вода в Баня вероятно е знаел и Филип Македонски. Една легенда разказва, че той е идвал тук да лекува болните си крака. Намерените римски монети, при каптирането на водата при Старата българска (Римска) баня са доказателство, че още в древността Баня е била известна с лековитите си води, бита и културата си.

Банкя е известен с минералните си извори и бани, които са били използвани за медицински цели с доказано качество в продължение на стотици години. Водата е с ниска минерализация, хипертермална, с ниско ниво на твърдост, чиста, без мирис, с много приятни вкусови качества и е подходяща за ежедневна пиене. Температурата на водата е 37°C с общ капацитет 24L /сек. Водата е с висока алкална реакция (рН 9,5). Името Банкя е свързано с минерална вода и произтича от “горещ извор”, умалително на баня (“бани”).Районът на село Белчин, община Самоков се отличава с потенциал от термални води и извлекаемата от тях геотермална енергия. Благоприятните географски и природни дадености на района в комбинация с наличието на лечебна минерална вода създават условия за успешното му развитие като здравно-климатичен и балнеоложки център. Температурата на извиране на водата е 40-41°C и се характеризира с мек и приятен вкус. Минералните извори в Белчин бани са каптирани през 1932 г., а първите изследвания на минералната вода датират от 1903 г.

В България йодните води се срещат като солени йодобромни води. Те може да съдържат хидрокарбонатно-натриеви йони. Йодът е под формата на йодид, който се резорбира добре от тъканите, минава през кожата, лигавиците и има силна мембранна пропускливост. Той подобрява периферното кръвообращение, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола, има антисклеротично действие. Йодният йон има загряващо действие върху кожата, като подобрява кръвообращението й. Йодните води може да се пият, да се правят бани и инхалации с тях, също и иригации (стоматологични и гинекологични). Йодната вода се използва най-често при неврологични, опорно-двигателни, гинекологични, белодробни и сърдечносъдови болести. Намира се в Шкорпиловци, Старо и Ново Оряхово (Варненско), Дългоделци (Монтанско), Шабла и др. Железни води има в Долно Уйно и Брезник. Те се резорбират лесно от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Организмът усвоява желязото по-добре от минералната вода, отколкото от лекарствата и хранителните добавки. Железните води се прилагат основно чрез пиене. Те са важни за хемоглобина, дишането, анемиите. Подходящи са за спортисти и хора, които се занимават с умствен труд.

Огромен е броят на изворите на силициеви минерални води – над 90! Това дава възможност те да бъдат широко прилагани както лечебно, така и профилактично, предимно външно. Най-известни са тези в Сандански, Огняново, Пчелин, Велинград, Мрамор, Девин, Ягода. Много подходящи силициевите води са при хронични интоксикации с тежки метали, при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и кожни заболявания, гингивити, зъбен кариес и атеросклероза. Флуорните минерални източници в България са над 120. Ще ги намерим в Овощник (Старозагорско), Сандански, Хисар, Стралджа, Пчелин, Градешница и др. Те участват в обмяната на фосфатите при процесите на вкостяване и особено при свързването на тъканите с калциев фосфат. Въздействат върху строежа и растежа на зъбите, костите и ноктите. Препоръчват се след фрактури. Флуорът стабилизира урината и действа против образуване на пясъци и камъни в организма.

Както знаем, балнеопрофилактиката и балнеотерапията може да се прилагат външно и вътрешно. Важно за терапевтичното въздействие е преминаването на минералните съставки в йонно състояние (ако не са йони, те просто не могат да преминат през кожата) и лечебните газове от водата през здравата, неувредена кожа. Механизмът е следният: когато минералната вода влезе в контакт с кожата, тя дразни нервните рецептори, разположени по нея, и така оказва по нервнорефлекторен път въздействие върху целия организъм. Минералните вещества на термалната вода проникват през кожата и в кръвоносната система. Чрез кръвта се разнасят и оказват общо въздействие върху организма и избирателно върху органи и системи, за които са предназначени. Балнеотерапията има много силно въздействие и върху сексуалния инстинкт при всички живи същества. И да не забравяме – за да се постигне максимален ефект върху организма, балнеопроцедурите трябва да бъдат правени след консултация с лекар специалист. Националните специализирани болници за физиотерапия и рехабилитация се намират в София, Велинград, Наречен, Павел баня, Момин проход, Сандански, Поморие, Хисаря, Кюстендил, Овча купел, Баня – Карловско, Баните – Смолянско, и Вършец.

Задържайте я под езика за няколко секунди! Минералната вода има най-силно въздействие върху живия организъм, когато се пие сутрин, на гладно. Най-полезна за организма е, ако се поема направо от извора. Подходящо е минералната вода да се пие около 30 минути преди хранене. Идеалната й температура в момента на поглъщане е 38°C, защото се резорбира най-добре от организма. Пийте бавно, на малки глътки, като я задържате в устата, по възможност под езика, за няколко секунди. Там лигавицата е богато кръвоснабдена и е изградена от тъкан, която има свойството „обратна реабсорбция”. Така усвояването на водата става по-добре и минералните вещества се всмукват и попадат директно в тъканното кръвно русло. Това се отнася особено за води с по-ниска от споменатата температура.

Количеството и видът на водата, която човек трябва да пие, са строго индивидуални. Те зависят от общото състояние на организма, минерализацията на водата, физическото и психическото състояние и натоварването на организма. Средното дневно количество е около 1,5 л. То може да варира между 600 мл и 2,5 л в зависимост от нуждите, като при спортисти може да достигне до над 5 л на ден. Добре е да я разпределите на няколко приема по 250 мл равномерно през целия ден. Съществуват и така наречените „водни удари”, когато човек може да изпие наведнъж до 1–1,5 л, но те не са препоръчителни и натоварват организма. Както е известно, слабоминерализираната вода, каквато е 70% от водата в България, няма вредно въздействие върху нормалния човешки организъм и може да се пие дълго време, без нужда да се сменя или редува с друга. Редовното и умерено приемане на естествено алкална минерална вода е най-добрият природен начин да се регулира pH на кръвта при екстремни физически усилия, при които се отделят голямо количество лактат и други вредни метаболитни вещества. От съществено значение е, когато пием минерална вода, да мислим добродетелно и положително.

Автор: Д-р Георги Максимов

Д-р Георги Максимов е роден през 1984 г. в София. Учи в Université Pierre et Marie Curie – Париж, и в Медицинския университет – София. През 2010 г. се дипломира като магистър по медицина. Като студент има спечелени четири международни научни награди в областта на медицината, най-престижната от които е наградата Khalifa на световния конгрес за студенти по медицина и млади лекари в Кайро, Египет, през 2006 г. През 2011 г. е финалист на националния конкурс “Лаборатория за слава – FameLab”, организиран от Британския съвет в София и форум „Демокрит“. В момента е докторант по неврология към Катедрата по неврология на Медицинския университет – София.

Източник: УЧИТЕЛИ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *