Могиланската могила артифакти на една тракийска принцеса

Артефактите, открити в Могиланската могила, България, се смята, че принадлежат на тракийска принцеса от племето трибали и са датирани от 4 век пр.н.е. Най-очарователните открития са направени в гробница 2, където е открита колесница с два коня, и двата ритуално убити по време на погребението.

Открити са също сребърни юзди и сребърни украшения на конете. Освен това гробницата съдържа останките на млада жена, за която се смята, че е слугиня, която е била ритуално пожертвана заедно със собственика на колесницата.

В западната част на гробницата е открит скелет на младо момиче, украсен със забележителен златен венец, тежащ 205 грама. Венецът е придружен от златни резби, украсени със сфинксове и растителни мотиви.

Други забележителни находки в гробницата включват сребърни вази , сребърна кана, амфора с форма на ритон, глинени фигурки и др. В момента артефактите са изложени в музей във Враца, България.

Някои от артефактите включват:

  1. Обици – Според източници от Могиланската могила са били намерени обици [1].
  2. Златен венец – В могилата се открил и златен венец [6].
  3. Сребърни гривни – Археолозите са разкрили също сребърни гривни и други бижута [5].
  4. Други ценности – В могилата са били открити и други ценности, включително сребърно коляно на коляно с изображение на великата майка богиня и магически предмети [6].

Тези артефакти представляват богатството и културната стойност на Могиланската могила и свидетелстват за богатството и значението на тракийската принцеса, погребана в нея.

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *