От 7 април 2017 г. влиза в сила Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници.

Регламентът въвежда извършването на системни / задължителни/ проверки на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС и техните документи за пътуване, при преминаването им през граничните пунктове.

В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция” уведомява гражданите, че е възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки, информират от МВР.
Съгласно Регламента може да се допусне изключение от правилото за системни проверки на вътрешни сухопътни граници на държавите членки. На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска.
Опашки от автомобили вече се образуваха на граничен пункт „Кулата“, съобщи bTV. Стана ясно, че опашки има и на “Калотина”.
Според Гранична полиция причина за струпването е повишеният пътникопоток преди почивните дни.
Това обаче съвпада и с влизането в сила на новата европейска директива, изискваща 100% контрол на границите между България и страни от Европейския съюз.

Източник: Актуално

Facebook коментар
Total Page Visits: 743 - Today Page Visits: 2
SHARE