Великденски традиции в България и Англия. Какви са разликите?

Макар и в България, и в Англия Великден да е може би най-светлият християнски пазник през годината, традициите в начините на отбелязването му са доста различни. Е, разбира се, има много прилики като например, боядисването на яйца, но те се изчерпват почти само с това. Защото, докато в България сме свикнали да се „борим“ с яйца, тук те са главно предназначени за забавни игри за децата. Шарените яйца се крият от възрастните на различни места, а децата трябва да ги намерят – който първи успее да открие къде великденският заек е скрил яйцата, той ще има най-много късмет през годината.

Докато великденският символ за нас, православните християни, са боядисаните яйца, за англичаните това е великденският заек. Има разлика и в приготвянето на обредния хляб за празника – в България се приготвят козунаци, а във Великобритания специални великденски кифлички, на които има кръст от тесто, който символизира мъките на Исус Христос. Кифличките се изпичат винаги на Разпети петък.

В България е прието да се ходи на църква в нощта преди Възкресение, като на прибиране всеки трябва да занесе запалената свещ до дома си. В деня на възкресението на Исус, обичайният поздрав на нас българите е „Христос Воскресе!” Англичаните пък палят големи огньове в навечерието на Великден, като по време на вечерната служба всеки трябва да запали своята свещ от тях.

У нас Великден се отбелязва в домашна обстановка според християнските традиции, докато при англичаните този празник, освен с възкресението на Исус Христос, е свързан още и с настъпването на пролетта. Във Великобритания се провеждат много великденски паради, като този в Батърси Парк (Battersea Park) в Лондон е един от най-известните.

Източник: novini.london

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *