Смолян подарява гайда на всяко дете, което иска да свири

Най-големият фолклорен събор “Рожен” ще се проведе на 15-17 юли и по този повод кметът на община Смолян разказва пред Kmeta.bg най-интересните подробности около събитието.

– Г-н Мелемов, какво струва като усилия и време на общината организацията на мащабен събор като „Рожен“?

– Много усилия, много мобилизация от страна на цялата община. Културната част е изцяло наша задача. Участват много състави – между 300 и 400, а това е свързано с много комуникация, много покани. Сцените също ги уреждаме ние, така че това е наистина много мащабен за организиране форум. Организацията е много тежко мероприятие. През 2006 година, когато също е имало издание на събора, Министерството на културата е дало 350 хил лв. Сега от там няма финансиране и общината се справя със собствени средства в рамките на 30-40 хил. лв. Показателно е, че въпреки трудностите се случва съборът.

– Кога започва подготовката за събора? Колко време е необходимо, за да се реализира?

– Започваме подготовката началото на годината. Около половин година работим, за да се случи съборът. Започваме с кореспонденция, записване, комуникация с участници.

– Възможно ли е съборът в Рожен да бъде ежегодно събитие?

– Все още не знаем дали може да се случва всяка година. Плюсовете винаги са повече, но не може да обещаем да се превърне в ежегоден. Това не е просто събитие, то е много повече. Ако има интерес, нека да се реализира ежегодно. Ако няма не срещнем голям интерес, ще разредим изданията му. Засега тенденцията върви точно така – има интерес. Веднъж в годината не е прекалено често, но в същото време става празник на българщината. Продадоха се над 1000 знамена. При това гостите на събора са най-вече млади хора. В най-горещите дни на годината е по-трудно възрастните да издържат на условията.

– Какви са новостите тази година във фестивала?

– Обърнахме внимание, че има голям интерес от страна на децата да се научат да свирят на гайда, но много семейства нямат финансовата възможност да осигурят инструмент. Затова тази година решихме община Смолян да подари гайда на желаещите деца, за да развиваме традициите в младото поколение.

Снимка Антон Марков

Източник: Кмета

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *