Високопарните обещания на местни туристически анализатори за силен сезон и вълна от туристи по родното Черноморие така и не се случиха. Или поне не и в Царево. В началото на юли, период, който в повечето Средиземноморски страни и Слънчев бряг се счита за разгара на сезона, по улиците на Царево цари спокойствие.

Местни хотелиетри и дребни предприемачи все още стягат хотели и магазинчета. Тези, които са подранили се надяват сезонът да мине добре.

„Има туристи, влизат, разглеждат, но не купуват или купуват за по два, три лева“ – коментира местен търговец. Царево, както през всеки сезон се пълни последен, и то с най-ниско платежоспособния турист. Новото на пазара е , че има чехи, но те не пазаруват. Големите хотели са пълни, но „ал-инклузив“ туристите не подпомагат с нищо местната икономика — коментират повечето от ресторантьорите в малкия град.

 Собствениците на заведения са щастливи само през уикенда – тогава има хора.

Освен липсата на ‘ранни’ туристи, тази година дори персонала е предпочел да летува другаде. Причините ги знаем. Затова ако преди години табели с обяви „набирам персонал“ се лепяха по дърветата редом до некролозите , тази година размера им е по-голям и от този на рекламните билбордове.

„Нямам тази година хора, нито персонал. Положението е бом-бок „ – коментира хотелиер от Лозенец – перлата на община Царево с най-високи приходи от туризъм сред населените места в общината.

 Мъките на премиера, с които уж успя да привлече руския турист също се оказаха безплодни. В очакване на „братушките“ местния бизнес изцяло пренастрои маркетинговата си стратегия.

 “ При мен руснаците намаляха с 30% в сравнение с миналата година. И вече спират да се возят, всеки руснак, който съм качил казва , че е обеднял заради слабата рубла. Вече им е скъпо.“ – оплаква се местен таксиметров шофьор, който е в бизнеса от години.

Всичко това са проблеми,за които слушаме всеки сезон. Последци, които се превръщат в причини. Проблеми, решавани на парче. Министър след министър, премиер след премиер, народа заочва да свиква със или без туристи.

За 70 години туризъм в България сякаш нищо не е научено. Не случихме нито на министри , нито на добри примери за добро обслужване и маркетинг. Всеки иска с малко да вади много. А съвременния турист не се впечатлява от скара и пластмасови шезлонги, нито от платени паркинги и шнолички. Град, в който магнитните сувенирчета на една сергия са повече от туристите за целия сезон, няма как да се изхранва добре с туризъм.

Източник: strandjanews.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 394 - Today Page Visits: 2