Тази седмица е Черешова задушница! Ето как да се подготвите за “Бог да прости!”

Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Всяка задушница е време за почит към починалите ни близки Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите.

Тази година е на 18 юни. На гробища вярващите носят череши, които раздават за „Бог да прости!“ за своите близки. Тръгвайки към гробища, християните носят цветя и свещи; тамян, за да прекадят гробовете, пише “За жената”.

Храна, от която раздават и вино за преливане. Черешовата задушница за 2016 г. е на 18 юни.

Когато отидете на гробища, вие ги почиствате. Слагате цветята във вазите, палите свещите. Оставяте на гроба от занесената храна. Прикадявате гроба и раздавате на хората около вас от онова, което сте купили или приготвили у дома. Когато правите големи подавки (раздавки), предварително опаковани у вас, в ПВЦ кутии или в ПВЦ кесии слагате баница, питка, сладкиш, бонбон, локум, колбас, сирене, кашкавал, …, и череши.

Ако нямате време да правите такива големи подавки, вземете отделно опаковани десерти – вафли, пастички, големи бонбони. Във всички вериги правят промоции, така че ще ви бъдат изгодни и като цена.

Ужасно неприятно е, докато чистите гроба на своите близки, да пристигне някой с кутия бонбони или с тарелка сладки, за да ви подава. Вие се чудите как да вземете храната с мръсни ръце и къде да я слагате. Не излиза по‐скъпо, ако купите готови опаковани храни, но пък хигиената ще бъде на ниво.

Ако не можете да отидете на място на гробища, пуснете суха литургия за своите близки. До петък вечерта отидете в църква и запишете 10 имена за 2,00 лева и купете 1 свещ от 1,00 лев.

През нощта срещу Черешовата задушница имената и свещите ще преспят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещите и ще изчетат имената на вашите близки.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете храна за „Бог да прости!“ на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарките. Храна за „Бог да прости!“ можете да раздадете на вашите колеги, съседи, роднини.

Ако нямате време да правите баници или сладкиши, купете готово руло, бонбони, готова баница, милинка, бутилка вино или нещо друго.

Не забравяйте череши, защото това е Черешовата задушница.

Източник: Petel

Facebook коментар
(Visited 1 times, 2 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *