Хотелиери плачат за български туристи по морето

Избирали Гърция, а харчели с широки пръсти

Хотелиери и ресторантьори по морето плачат за български туристи – избирали Гърция, а били много по-платежоспособни и харчели с широки пръсти за хубава храна и нощувки, за разлика от бедни поляци, чехи и немци, които пълнят базите по Южното Черноморие в момента.

“От нас зависи българите да предпочетат родното море. За съжаление в Слънчев бряг нямаме много българи. Те плащат, като дойдат на море, не са капризни, не се напиват и са възпитани”, обяви пред “Труд” хотелиерът Веселин Налбантов. Според него една от причините българите да избират Гърция е, че пътят до морето ни не е уреден.

“Има огромни тълпи към комплекса, понякога се чака с часове, за да се стигне до хотела – нещо, което изнервя хората”, обясни още той.
Българските туристи чупят всички рекорди по почивки в чужбина това лято и това се вижда и в официалните данни на НСИ – близо 200 000 българи са избрали почивка в чужбина само през ранния юни. За мащабите на родното туристическо преселение в Гърция спомена вчера и премиерът Алексис Ципрас, който след среща с Бойко Борисов обяви, че “тази година българските туристи в Северна Гърция са достигнали рекорд, като броят им надхвърля 1 милион”.

Хотелиерката от курорта Лозенец Таня Желязкова коментира въпроса така: “На софиянци по-близко и евтино им стана морето в Гърция”. Кръчмари в Созопол, Приморско, Лозенец и Царево също се оплакват от обедняване на чуждите туристи и уточняват, че “дори немците вече не са богати”. Стигнало се дотам, че в курортите на Юг призовавали медиите да не правят реклама на гръцките курорти.

Според Елена Иванова, шеф на хотелиерите в Слънчев бряг, тази година е “избухнал” полския пазар – има много поляци, чехи и немци.
“Руснаците не идват като организирани почиващи. Те са в апартхотелите, собственост на техни сънародници и са се спазарили за летуването, но не у нас, а в Русия. Британският пазар не е мръднал нагоре със сигурност”, каза още тя и уточнява, че собственици на заведения в Слънчев бряг се оплакват от по-ниски обороти./faktor.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *