Ако вече сте били до морето, няма как да не ви е направил впечатление тюркоазеният му цвят. Явлението не е необичайно, но тази година е особено силно – вижда се много добре, особено от Космоса.

Снимката по-горе, която изглежда като да е излязла изпод четката на художник експресионист, е сглобена от множество изображения, заснети с апаратура на американската космическа агенция НАСА, съобщава БТВ.

На нея освен тюркоазения цвят на морето, ясно личат и множеството водни течения и водовъртежи. Специфичният цвят се дължи на фитопланктона – микроскопични организми, които се хранят с разтворените във водата нутриенти, под въздействието на слънчевата светлина.

Те са в основата на хранителната верига в световния океан, но бурното им развитие всъщност може да постави в риск оцеляването на останалата морска флора и фауна – тъй като ако е прекалено много, планктонът може да доведе до намаляването на кислорода във океаните.

Голяма част от планктона в Черно море се състои от коколитофори, които отразяват светлината и на изображенията се виждат като по-светли, млечно зеленикави петна.

Източник:novini.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 439 - Today Page Visits: 1