ЧЕРТИ НА БЪЛГАРИТЕ

От доста време наблюдавам едно неприятно явление. Става дума за това, че по различни форуми, вестниците и телевизии народът ни бива оплюван и унижаван.

Най-нагло се внушава, че българите са лоши, завистливи, прости, корумпирани, мързеливи. Някои човечета даже пуснаха списъци “типичните качества на българина”…Тиражира се израза “това е в народопсихологията на българите” като се базират на книгите на Иван Хаджийски “Бит и душевност на нашия народ”
Въпрос: Как може да вярваш на писанията за душевността на един народ, когато автора не познава други народи? Иван Хаджийски никога не е напускал България. Няма как да знае дали нещата, за които пише не са присъщи и на други народи.

Чували ли сте “Това само в България го има” – любим израз на много наши журналисти, които не са напускали страната или са ходили в чужбина само на екскурзия. Няма как да направят сравнение.
Сериозен човек би твърдял това, ако е живял и работил поне в 10-тина държави. Ако той ви каже “Това само в България го има” тогава би могло да бъде вярно. Познавам човек който е живял и работил в над 30 държави. От него никога не съм чувал “Това само в България ги има”

Защо се прави това?
Това се прави от управляващите съвсем целенасочено.

Подложен си на непрекъсната атака от всякакви реклами, които все-повече опитват да ти казват точно какво да правиш. Това води до затъпяване и отвикване да преценяваш със собствения си мозък.

Всеки ден ти повтарят: “Сами сме си виновни” “Всеки народ заслужава управниците си”. Всеки ден те заливат с турски сериали и шоута за полукретени, на които не е възможно да се смееш естествено и затова са придружени от предварително записан смях, или водещите им изискват аплодисменти насила. Целта е с течение на времето да започнеш да считаш, че ТОВА е новата култура на съвременния човек и да свикнеш с нея до степен да я търсиш, (за сметка на истинските художествени стойности и нематериални ценности!), което дава на системата възможност да ти налага своите ценности и да те форматира по свой вкус….. И вече е рядкост да гледаш и по БТВ, и по НОВА, и по КАНАЛ 1 някой нормален, непрестъпен филм, който да не те учи КАК ТОЧНО да ограбиш, да измамиш, да излъжеш, да убиеш, или да изхвърлиш някого от „бизнеса“…

Това не е случайно – ти трябва да приемаш ежедневно поредната си порция бруталност, жестокост и предателство, за да привикнеш към това И ТО ДА ПРЕСТАНЕ ДА ТИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, за да бъде унищожено всичко човешко в тебе, и да станеш безчувствен звяр като създателите му. Тогава НЯМА да можеш да вярваш на никого, А ЩЕ СЕ ПАЗИШ от всеки, ще вегетираш ден за ден без цели, планове, идеали. Всичко това се опакова и ти се поднася в красива опаковка с надпис: „ДЕМОКРАЦИЯ“ („демон“ – „крация“) или „МОДА“, НО в действителност Е САМО БЕЗИЗХОДИЦА.

Тази безизходица е нужна на системата, за да бъдеш приучен да тичаш не само след рекламите, но и да може да те тласне във всяка посока – от свръхпотребление – до гласуване, което ще даде възможност САМ да избереш да дойдат на власт алчни, подли бизнесроботи, способни на всякакво престъпление за да прокарат и наложат политиката си на „пари и власт на всяка цена“, които ще издигнат в култ и ще направят стандарт САМО вредното и фалшивото, което ще е изгодно ЗА ТЯХ, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще бъде насочено ПРОТИВ тебе. То ще те удари и пряко и косвено, и ще бъде затвърдено със закони.

Не е грешно, ако човек има смелост да признае отрицателните си черти. От друга страна е непочтено на цял народ да се приписват неща, които са характерни само за малка група индивиди. Завистта не се среща само у нас, нито пък корупцията.

Лоши хора има във всяка държава, същото важи за простаците и мързеливците.

Пътувал съм из Европа, а също в Азия, Африка, имам база за сравненние.
Не бих определил никой друг народ като по-добър от българския.
Не ми е направило впечатление други хора да са по-работливи, по-дружелюбни, по-честни.
Българите притежават качества, за които други могат само да си мечтаят.
Лесно е да се правиш на благодеятел когато си богат и имаш всичко.
Колко обаче са тези, които могат да поделят последното си парче хляб?
Ние го можем това… можем и много други неща.

За ограбени, унижавани и онеправдани хора е направо смайващо, че сме запазили човечността си.
Тази човечност аз я срещам всеки ден.
Удивявам се отново и отново от добротата на повечето от нас.
Смаян съм от силата на учители, лекари, полицаи и др. опитващи се да запазят държавата ни от разпадане.
Да, има и други разбира се, има корумпирани, мързеливи, срещат се даже и зли индивиди.
Това обаче е едно малцинство, което в никакъв случай не е представително за целия български народ. (А дали изобщо са българи ! – особено политиците, бизнесмените и прехвалените културни дейци? Г.С.)

Хората от моето обкръжение са честни и добри, те изкарват прехраната си с труд, а не със спекулации. Приятелите ми са горди с българският си произход, пазят речта си чиста, знаят кои са най-важните личности от нашата история.
Тези, с които общувам са позитивни, не мълчат когато видят несправедливост и винаги са готови да помогнат на слаби и болни сънародници с каквото могат…

Ето и моето виждане за това кои са типичните качества на истинските българи:

1.Гордеете се с миналото на народа ни и се опитвате да следвате примера на светлите личности от българската история.

2.Интересувате се от значението на чуждите думи, но не ги ползвате безразборно и по този начин пазите българския език чист.

3.Уважавате по-възрастните от вас.

4.Пазите домът си, улицата и работното си място чисто.

5.В случай, че се скарате с някого от семейството и приятелите си, търсите възможност да се сдобрите колкото се може по-скоро.

6.Не завиждате на никого, радвате се на успеха на другите и ги сочите за пример.

7. Харесва ви чуждата музика и изкуство, но поставяте българската музика и изкуство над тях.

8. Изкарвате парите си с честен труд.

9. Не се страхувате да кажете личното си мнение.

10. Не търпите несправедливостта.

11. Когато сте в чужбина се държите като посланици на българския народ – показвате най-доброто от себе си и разказвате на чужденците за своята Родина.

12. Имате достатъчно вътрешна сила, за да страните от пороците.

13. Когато ви помолят за помощ, правите всичко, което е по силите ви.

14. Трудностите не ви плашат, а по-скоро ви карат да увеличите усилията си.

15. Не си губите времето да гледате сериали по телевизията, предпочитате събирането с приятели, роднини и познати.

16. Поддържате физическата си форма, грижите се и за духовния си свят.

Това са типичните качества на българите според мен.
Не става дума за идеална ситуация, има достатъчно хора, за които са характерни всички посочени тук признаци на българщина. Аз общувам с тези хора всекидневно.
Благодарен съм, че съм се събрал с Човеци като тях! Подобно щастие желая на всеки сънародник!

Ние не се раждаме съвършени, нито пък умираме достигнали до съвършенството.
Важното е обаче да останем на правия път.
Важното е да не позволяваме на стремежа си към добро да загива.
Дори и да падне човек, дори и да се отклони временно, това не е причина за униние и отчаяние.
Колкото по-скоро започнем със своето лично усъвършенстване, толкова по-скоро ще видим и обществото си променено.

Спараток.

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *