19-годишният младеж Петър Петков, успя да събере част от диаспората в гръцката столица около инициативата „Хора за хората“, която се превърна в хубав неделен празник 

Кръшни български хора се виха вчера на площад Монастираки под Акропола, в сърцето на гръцката столица. Под ритъма на българска народна музика и с развят трибагреник българи от цяла Атина се стекоха, за да се включат в инициативата, някои да потанцуват, други като зрители.

Българските ритми накараха туристите на Атина да направят огромен кръг около българите, които извиха българско хоро.

d

Хора за Хората“ е инициатива която вече три години тече в България в над 18 града и аз се запалих изключително много. Без организации, партии, политици се самоорганизирахме на доброволна основа. Събрахме помежду си средства за озвучаването. Мястото и часа бяха съобразени с древната българска традиция „хоро на мегдана“ преди залез слънце. Продължаваме и възраждаме стария обичай, който опази българското през вековете“, каза за „Български новини“ Петър.

„Това, което се случи в сърцето на Атина, е невероятно! То показва колко е жив българския дух, колко много обичаме България и колко много ни липсва Родината! Едно огромно благодаря на хората, които направиха всичко възможно, тази идея да стане реалност!“, сподели развълнувана българката Надя Краева.

d

d

Снимки: КДК ,,Нов Живец“, Видео: Петър Петков

Източник:bgnow.eu


Българи в Гърция и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 379 - Today Page Visits: 1