Улица в кипърската столица Никозия ще носи името на Васил Левски. Решението на кипърските власти бе обявено в навечерието на 180-годишнината от рождението на големия наш национален герой, оповести БНР.

Улицата се намира в община Лакатамия, която е част от Никозия. Предложението е на българския посланик в Кипър Христо Георгиев.

„Това е израз на уважението ни към България и българския народ, които в най-трудното време за Кипър след турската инвазия и окупация през юли 1974 г. бяха винаги до нашата страна и нашия народ” – изтъква пред националното ни радио д-р Фотула Хаджипапа, кмет на община Лакатамия.

Тя, както и много други кипърци, е завършила Медицинския университет в София през 1983 г. Още двама български възпитаници работят в общинската администрация.

В община Лакатамия, която с 42-хилядното си население е една от най-големите в Кипър, в момента живеят и много българи.

Официалната церемония по наименуването ще се състои през септември заради изключително горещото време в момента в Кипър. В нея ще вземат участие наши сънародници, децата от българските съботно-неделни училища на острова, както и гости от родния град на Левски Карлово.

Улица „Васил Левски” ще е второто място в кипърската столица, свързано с Апостола на свободата. През 2012 г. негов барелеф бе открит пред българското посолство в Никозия. Средствата за изработването на мемориалния знак в размер на 6000 евро бяха набрани чрез дарителска кампания, в която се включиха и българи, и кипърци.

Източник: www.bgnow.eu

Facebook коментар
Total Page Visits: 888 - Today Page Visits: 2
SHARE