Естествен център на българската общност в Атина. Така нарекоха българския храм “Св. Йоан Рилски” и преподобния Рилски светец, чийто ден бе почетен в неделя от българите, живеещи в гръцката столица.

Наши сънародници от всички възрасти се събраха в църквата и пространството около нея. Много от тях бяха облечени в народни носии от различни региони на България. По решение на църковното настоятелство на храма Българската православна църковна община чества своя небесен покровител св. Йоан Рилски и храмовия празник в най-близкия неделен ден до 19 октомври – когато Църквата чества светеца.
Българската православна църковна община в Атина е основана през 2008 г. от архимандрит Атанасий (Султанов), който е и неин пръв ефимерий. Това става с благословението на Българския патриарх Максим и със съдействието на Дидимотишки митрополит Дамаскин, който тогава е викарен епископ на Атинска архиепископия. През същата година митрополията на област Атика предоставя на сънародниците ни стария енорийски храм “Св. Мироносици” в квартал “Агии Анаргири” (Св. Безсребреници) в гръцката столица, който не е действащ от 10 години и е запустял.
След частичен ремонт на 8 март 2008 г. се отслужва чин на обновление на храма от митрополит Дамаскин и вратите се отварят. На следващия ден е отслужена първата света Литургия и оттогава в храма започва редовен богослужебен живот. С благословението на тогавашния управляващ митрополията на Атика – Месогейски митрополит Николай, светата обител е преименувана на “Св. Йоан Рилски” – всебългарския покровител.
През 2010 г. митрополията на Атика се разделя на две и храмът попада в новооснованата митрополия на Илион. Църквата е в диоцеза на Еладската и в нея се поменава местният митрополит, с чието благословение се поменава и Българският патриарх.
Александра Карамихалева

Източник: Стандарт


Българи в Гърция и всички българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
Total Page Visits: 1693 - Today Page Visits: 1