Защо едни и същи хранителни продукти имат различно качество у нас и в чужбина? Страната ни стана поредната източноевропейска държава, която обвинява мултинационалните компании в продажбата на храни с по-ниско качество на родния пазар.

Според твърдението големите хранителни компании използват продукти с по-ниско качество в храните, продавани в Централна и Източна Европа, отколкото в Германия, Австрия и Великобритания. Такова мнение изрази премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица и допълни, че това е обидно. Той свика част от министрите, за да обсъди с тях качеството на храните. Има ли причина за тревога в този сигнал?

Попитахме видинчани правят ли разлика в хранителните продукти, предлагани у нас и в чужбина. Попаднахме съвсем случайно на наши съграждани, които се оказа, че имат сериозен опит с хранителните продукти в много европейски страни. Те ни разказаха интересни неща за това има ли разлика в качеството.

„Ползвам храни от Испания и Франция и искам да Ви кажа, че разликата е огромна. За цените пък не искам да говоря, защото се оказва, че там много продукти са дори и по- евтини. А шоколадите им са прекрасни … Живея и във Видин, и в Лондон. Една и съща хранителна верига тук и там предлагат различни стоки като качество. Не знам нашите къде се правят, но явно тук нещата се побългаряват“ – казаха видинчани.

Тихомир Тодоров работи и живее от години в Чехия. Той ни разказа за качеството на храните в големите хипермаркети и направи сравнение между чешките и родните продукти.

„Не съм особен привърженик на чешките продукти, но те са по- евтини, като цяло. Като прибавя и жизнения стандарт на работещите там хора, мога да кажа, че живеят по- добре от нас. Не обичам да нося чешки продукти, когато се прибирам в България по време на отпуската си. Бирата им е страхотна, като аз съм опитал над 80 вида“ – каза Тихомир Тодоров.

Преди години премиерът Бойко Борисов оповести, че животът на българина се е удължил с една година, благодарение на управлението на ГЕРБ. Това явление се дължеше на качествените хранителни продукти, които се появиха след въвеждането на купища стандарти – за месото, млякото и хляба.

Днес обаче се оказва, че има още какво да се желае по отношение на качеството на храните, предлагани в големите хранителни вериги. Ядем ли по- лоши храни от останалите европейци- това попитахме бившия министър на земеделието и храните в кабинета „Борисов 1“, Мирослав Найденов.

„Тази тема стои на дневен ред от години. Ще припомня, че ние я бяхме поставили още в началото на моя мандат. Темата е поставяна пред различни европейски институции, като тогава ни бе отговорено, че всичко е въпрос на пазар. Освен това ни бе отговорено, че вкусът на българите е различен от вкуса на австрийците, например. Има качествени български хранителни продукти на пазара днес. Прекрасното ни бяло саламурено сирене е без аналог.

Тази тема ще продължи да се коментира, но според мен всичко идва от ниската покупателна способност на българите. Докато сме бедни, ще ни предлагат най- евтините продукти- това е факт“ – каза Мирослав Найденов.

Очаква се да бъдат изследвани шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни. Започнаха ли проверките на хранителните продукти попитахме д-р Александрина Борисова, началник на отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните.

„В България все още не сме установили дали качеството на храните е различно от това на страните от Западна Европа. Предстои това да бъде установено в едно доста мащабно проучване, което ще проведем съвместно с други институции, които са наши партньори. Проучването се състои от няколко етапа, като вече сме преминали през някои от тях. Взети са проби от няколко хранителни вериги в чужди държави. В момента работим върху анализ на етикетите на някои видове шоколади“ – коментира д-р Александрина Борисова.

Автор: Пламен Коцев

Източник: bulgaros

Facebook коментар
Total Page Visits: 2998 - Today Page Visits: 3