Пиша ви от Холандия, където живея отдавна…

Като всяко младо момиче и аз мечтаех за чужбина, смятах, че там е раят на земята. Сега, 8 години след като съм щастливо омъжена за холандец, с една дъщеря и двама сина, се питам, коя е моята родина? Коя е родината на моите деца? И щастлив ли е човек далеч от корените си? Съпругът ми е заможен човек и осигурява добре цялото ни семейство, но това не е достатъчно, за да стопли тъгуващото ми сърце. Повярвайте, парите не са всичко на този свят.

Бях студентка, когато се омъжих за Йохан. С дъщеря си забременях в България, но я родих тук. После се върнах в София, за да родя двете момчета – близнаци. Сега и те не знаят какви са. Говорят и български, и холандски, и английски. Аз тъгувам за родината, децата ми също са раздвоени. Прекарват ваканциите при родителите ми и много им харесва в България.

Преди три години ме стегна шапката, грабнах ги и се върнах в София. Така ме беше обсебила носталгията, че нищо не можеше да ме спре да си дойда, дори ако трябваше, щях да се разведа. След 3 месеца обаче пак се прибрахме, защото мъжът ми от мъка по нас се разболя.

Трудно ми е, много ми е трудно, но освен със съвети с нищо не мога да помогна нито на себе си, нито на децата си. Истината е, че предпочитам хляб и сол да ям, отколкото скъпи холандски сирена и деликатеси, далече от близките си. Някой ще каже, че това, моето, си е чиста глезотия, щом всичко ми е наред. Уверявам ви, не е така. Няма човек, който да е живял зад граница и да е заспивал спокойно под чуждото небе. Рано или късно ще се върна в родината, ако ще и на стари години. Иначе тъгата ще ме убие. Вярвайте ми, раят на земята е там, където си се родил.

Дария, po-krasivi.net

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 4 times, 1 visits today)
loading...

15 thoughts on “Българи в чужбина. Не се живее толкова лесно в чужбина…”

 1. BULGARIENFOREVER says:

  Права си много си права.Аз съм на 14 и живея в Германия.Имам мечти да бъда Незаконен Състезател.Да създам фирми за да имам достатъчно пари.мечтаната кола (MUSTANG GT350) и мечтаният живот за да мога един ден да се върна в България и да имам добър живот.Да знам,че съм живяла. Всеки ден си мисля какво да правя.Един ден ми е мъчно за България,а друг не искам да чуя за нея.Да се върна ли в нея или да имам всичко което поискам,но с празнота в сърцето!!!Знам обаче едно ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЯМА ДА Е МОЯТА РОДИНА. Чужбина взема.Чужбина дава,но каквото и да става ЧУЖБИНА ДОМ НЕ СТАВА

 2. Stiga s glupavi statii says:

  Глупости .. Връщате се щото имате хора които обичате в България. Ако са с Вас в новата родина няма и да се сетите за България освен ако не искате да разходите новата си кола за да ви видят някой стари познати ….

 3. ПЕНКА ИВАНОВА says:

  ВЯРВАМ ТИ НА 100% ;

 4. ГИГИ РАДЕВА says:

  Абсолютно вярно! Живеех в чужбина , парите ми излизаха чак от ушите , дето има една приказка.Един ден седях в един парк , сама! Имах пари да обядвам в най-луксозния ресторант , а нямах кого да поканя с мен , някой приятел , с който да си говорим , да се оплачем , да се посмеем , да кроим планове за бъдещето.Животът ми минаваше покрай мен. Тогава взех решението и се върнах.Инвестирах малко пари в малък бизнес. Не е лесно , но жимвея пълноценно.НЯКОЙ СЪМ! И споделям живота си с хората около мен.Целият квартал ме познава – мога да си говоря от човека на сергията до съседа-директор. Щастлив съм! И много обикалям из прекрасната България.Земен рай!

  1. реплика says:

   Ти и в България ще си никой, щом не можеш да намериш приятели.

   1. Ivona says:

    Trudno se namirat priateli v chuzhda strana.

 5. РАЙНА КНЯГИНЯ says:

  КОГАТО ДУШАТА ТИ Е ПЪЛНА С ЛЮБОВ, КОГАТО СЪРЦЕТО ТИ Е ЩАСТЛИВО, КОГАТО СПИШ СПОКОЙНО…ЗНАЧИ СИ В РОДИНАТА СИ!!!

 6. РАЙНА КНЯГИНЯ says:

  КОГАТО ДУШАТА ТИ Е ЩАСТЛИВА, КОГАТО СЪРЦЕТО ТИ Е ВЛЮБЕНО В ЖИВОТА, КОГАТО СПИШ СПОКОЙНО…ЗНАЧИ СИ В РОДИНАТА СИ!!!

 7. Айде стига сте се вайкали че сте в чужбина и ви е било мъчно за родината докато спрягате глагола мотам се и няма къде и със какво да си запълвате свободното време. Ами като ви липсва родината върнете се и работете за по 420лв. за да си плащате сметките и след това да живеете на фотосинтеза с дрехи на по 3 4 години. Стига сте говорили глупости. Ако толкова ви е липсвало и толкова сте искали да се върнете, като сте събрали пари за 4, 5, 8 години че и повече да сте се върнали бе. Райна Княгиня го е написала много добре. Щом си имате семейства, изкарвате си пари и си лягате спокойни до любимия човек и знаете че децата ви са при вас и са щастливи значи сте в родината си. Аз въпреки че съм в родината си се чувствам все едно съм на чуждо място. Ставам с тревоги, работя с тревоги, лягам си с тревоги. Живота ми отне най милите хора в тази безмилостна моя родина в която всичко е без закон и без управление. Живея за да плащам сметни и да успея да си купя малко храна за да изтикам до другият ден. Благодарен съм само на господ сутрин когато се събудя че ми е дал още един ден.

  1. Ирина says:

   Е ти какво мислиш, че в чужбина няма мизерия и мъка и че на всички българи им пращят джобовете от пари. Глупости. Аз от 4 години съм в Германия и не съм забогатяла, освен че пак се чудя как да си плащам сметките ама в евро и ка да свържа криво ляво месеца., така че хем да имам за храна , хем за наем.Незнам кой нормален човек си мисли че тука автоматично си фрашкан с шари. Пари сега раздават на бежанците, джобни всеки ден. На нас българите гледат лошо.Има изпаднали българи, които даже нямат средства да се приберат в България и да си купят билет, защото работодателите ги лъжат и експлоатират. Естествено не всички , но си е доста гадно. Мизерия има както в България, така и в Германия.

 8. Йоанна says:

  Аз съм българка и приятелят ми е чужденец- не защото е богат, не защото е от друга страна, а защото ме обича и подкрепя. Беше готов да дойде с мен, където и да е. А да, запознахме се в Китай.
  Ако който и да е приятел-българин, който съм имала е бил също толкова всеотдаен, вероятно нямаше да бъда с чужденец. А и това дали е роден в България (междудругото, говори и български) няма никакво значение, защото и двамата живеем извън родните си страни; и конкретно в Австрия в момента.
  Не може всички хора да ви бъдат ясни. Всяка история сама по себе си съдържа личния избор на всеки от нас. Нищо не ме задържа тук колкото и подреден и прекрасен град да е Виена и търся възможности в България за развитие в сектора, който съм избрала. Радвам се, че повечето българи, които срещам напоследък- и в България, и тук, са наясно със себе си и това, което искат да постигнат. Много от тях биха искали и да се върнат по най-различни причини.
  Да говорите глупости, обобщаващи някакъв псевдо-опит е просто несериозно(относно част от коментарите)
  Аз разбирам дамата-автор на текста и не бих могла да я упрекна, а да я окуража да потърси подкрепата на мъжа си и да обмислят своето бъдеще и това на децата си. Аз смятам, че ако човек желае – особено щом има зад себе си стабилен опит и възмоности, може да постигне много и в България, и в Германия, и в Холандия, и в Китай.

 9. Ivona says:

  Авторката е права – камъкът си тежи на мястото. В чужда страна човек винаги си остава чужденец, независимо от колко време е там.

  Има хора, които са живели толкова зле в България, че и най-мизерните условия в чужда страна им се струват луксозни. Има хора, които мразят България и са напълно доволни, че живеят далеч и не искат да стъпят овратно там. Има и такива хора, на които България им липсва по най-различни причини – роднини, истински приятели, непресторените реакции на хората, липсата на цензура в общуването (сега по-известна като политическа коректност), възможността да излезеш да се разходиш по оживени градски улици с магазини, кафенета и ресторанти от двете страни.

 10. Никола Г Николов says:

  Ивона е права ! Прави са и всички останали: Прав е и глупака с глупавите си разсъждения, прави са и тези кото мразят България, защото не я обичат! Да са живи и здрави всички, докогато БОГ им е отредил !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *