Търновец завърши с отличен успех най-стария университет в Шотландия

РАЗОЧАРОВАНИЕТО ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА В РОДНАТА СТРАНА ПОДТИКНАЛО 25-ГОДИШНИЯ ИВАН ЛЮБЕНОВ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК НОСИ АМБИЦИЯ и качества в кръвта си, може да пожъне успех във всяка точка на света. Търновецът е сред първенците на випуск 2016 година на шотландския университет „Абърдийн”. Вузът е най-старият в островната страна, с доказана репутация и съчетаващ древната традиция със съвременните науки. Преди три дни абсолвентът облече мечтаната за всички студенти тога, за да получи своята диплома за завършено висше образование в елитния университет.

Иван Любенов е възпитаник на ПМГ „Васил Друмев”. След 12 клас бил приет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в специалност „Японски език”, каквото било и желанието му. След първия семестър обаче прекъснал, защото приключила програмата във вуза, която осигурявала на курса елитни японски преподаватели. „Реших, че мястото ми вече не е там, и се отказах от тази специалност. Родителите ми не бяха разочаровани, защото разбираха напълно мотивите ми. Започнах работа в охранителна фирма, но и там се сблъсках с недоразумения, които ме накараха да преосмисля живота си в България. За толкова кратко време преживях две разочарования и сметнах, че мястото ми явно не е тук”, спомня си той.

Започнал да издирва в интернет подходящ университет, който да покрива изискванията му и да му даде поле за изява и реализация след дипломиране, и попаднал на шотландското висше учебно заведение „Абърдийн”. Казва, че го избрал заради впечатляващите препоръки от световноизвестни професори и възможността, която островната държава предоставя на студентите му.

„Шотландия осигурява стипендия, която покрива семестриалните такси по време на цялото следване. Останалата част от разходите трябва човек сам да си ги покрива. Това ми прозвуча примамливо предложение и реших да кандидатствам”, разказа Иван. Бил приет на първо класиране в специалността „Компютърни науки”. Сподели, че макар да е завършил „География” в ПМГ „Васил Друмев”, още в началото на следването си установил, че нивото му на подготовка по математиката и информатика е доста високо. Благодарение на него бил една крачка пред другите. Предимство, което му носело успех през целия четиригодишен период на обучение. „В първи курс започнахме над 100 човека. С всяка изминала година отпадаха колеги и накрая завършихме едва 20 души. Причината за това, според мен, е, че материята е сложна, изисква се постоянство и постоянен стремеж за приемане на нови знания. Това не е за всеки”, коментира търновецът. С гордост сподели, че крайната оценка от следването му е най-високата за Шотландия, която се равнява на българската отлична оценка.

В момента той работи почасово в компания за уебсайтове и обмисля каква да бъде специализацията му. Не е решил дали ще се върне в България, тъй като Шотландия дава много възможности за реализация. „Не мога да не призная, че родината ми липса. Семейството и приятелите са важни както за всеки човек, така и за мен. Все още ми е трудно да свикна с метеорологичните условия. Тук най-топлото време е 12 – 15 градуса”, сподели Иван. Нещото, което обаче най-силно му прави впечатление, е манталитетът на шотландците, който е едновременно близък и крайно далечен с българския. „Хората на Острова трудно се сприятеляват. В България, ако някой не те харесва, то му личи, докато тук всички ти се усмихват от учтивост, но колкото и време да мине, не ти стават близки. Липсва нашето балканско гостоприемство”, категоричен е 25-годишният търновец.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *