Един успешен и известен български лекар с 25-годишна кариера в чужбина пое ангажимент да лекува безплатно възрастните хора в бащиното си село – Лазарово, Плевенско. Невероятно, но факт! Става дума за д-р Огнян Пелов, чието име нашумя особено след успеха на хитовия наръчник за отслабване и оздравяване„Размерът има значение (Размерът на талията)“ на Александра Иванова. Авторката описа как чрез системата за здравословно хранене, създадена от лекаря, е успяла да свали над 40 кг за 9 месеца без глад и усилия на волята и събра хиляди последователи.

Д-р Пелов напусна в края на лятото дългогодишната си практика в Канада, за да се завърне в родния си дом в Лазарово. А там от години няма нито лекарски кабинет, нито лекар. По-младите хора пътуват, когато се наложи, до близките градове – Кнежа и Бяла Слатина, но възрастните, които често нямат достатъчно средства, или пък са трудно подвижни, буквално са оставени на произвола на съдбата. Сблъсквайки се с горчивата действителност, д-р Пелов не могъл да остане равнодушен. Той е покрусен от състоянието на здравеопазването у нас и не иска да се примири с това, че местните не могат да разчитат на медицинска грижа. Независимо от голямата си популярност и макар кабинетът му в столицата да е с препълнен график, той обяви, че е взел решение да посвещава по един ден от седмицата на хората в селото.

Кметът на Лазарово Цветан Иванов също прегърнал благородното предложение и вече прави всичко възможно, за да възстанови някогашния лекарски кабинет. Той се е превърнал в руина след дългите години, през които не са могли да привлекат джи пи, и се нуждае от сериозен ремонт и обновяване.

Д-р Пелов не смята, че благотворителната му работа ще е нещо изключително, макар у нас да няма много подобни примери. Той подхожда от гледна точка на опита си в ЮАР и Канада, където е практика лекарите да извършват обществено полезен труд в името на съгражданите си. Нещо повече – специалистът е решил и да подеме кампания за популяризирането на практични съвети за профилактика и здравословен начин на живот. Казва, че по време на многобройните си срещи в страната с читателите на „Размерът има значение…“ е установил, че има огромни пропуски в знанията на българина за опасностите от нездравословното хранене, от затлъстяването, от самолечението и, че хората робуват на остарели схващания.

В момента специалистът се е посветил на книгата си „Болезнени истини за здравето“, в която представя научната обосновка на системата за здраве, описана в „Размерът има значение…“ и ще разбива клишетата на официалната медицина. В тихото селце той се концентрира върху това да предаде на разбираем за широката публика език знанията си в областта на функционалната медицина. Специалистът предпочел да се установи там вместо в София, заради спокойствието, чистия въздух и живописните гледки в околността. Спомня си, че в детството му мястото било цъфтящ рай с богато стопанство и изпълнени с детска глъч дворове. Родителите му също били лекари и винаги се отзовавали на молба за помощ от страна на съселяните им, макар да практикували в Бяла Слатина. Но не им се е налагало да го правят често, защото по онова време в Лазарово имало и кабинет, и лекар, и медицинска сестра… Сега д-р Пелов иска поне малко да върне спокойствието на хората.

Заедно с читателки на наръчника за отслабване на една от срещите в страната

Източник: pik

Facebook коментар
Total Page Visits: 4007 - Today Page Visits: 3