Български студенти в Оксфорд дават пример на учениците от БУ “Слово”

В дъждовните съботни следобеди на мразовития февруари българското училище в Оксфорд „Слово“ и студентите в Оксфордския университет осъществиха две от поредицата съвместно подготвяни инициативи през пролетта на 2016 г. Какво по-хубаво от това да се обединят усилията на студентите и училището в името на общата цел да мотивираме и вдъхновим младите хора да съхранят езика и идентичността си, да се развиват и успяват! Студентите, обучаващи се в един от най-престижните университети в Европа – Оксфордския университет, с личния си пример за пореден път дадоха истински уроци по лидерство на нашите ученици.

Снимка: Скрийншот от видео на Валентина Александрова

Снимка: Скрийншот от видео на Валентина Александрова

В началото на февруари ученици от българското училище и български студенти отбелязаха заедно Деня на Дарвин, като с ентусиазъм се включиха в ежегодните чествания на учения, формулирал Теорията на еволюцията, една от най-важните идеи в историята на науката. В Оксфорд са водени едни от първите дебати при представянето на труда на Дарвин „Произход на видовете чрез метода на естествения отбор“, в който той излага теорията си.

Припомнихме основните моменти от живота на британския учен, а дискусията премина във въпроси и отговори, като учениците ни сами се опитаха да достигнат до заключения за общия произход на живите организми, наред с многото нови неща, които научиха за великия учен. Не беше лесно да се намерят на български термините и названията, които повечето деца са изучавали само на английски, но посещението им в българското училище в града им дава тази уникална възможност да разширят образованието и културата си. За ентусиазма и желанието за знания на младите хора говорят и снимките и видеото, направени в Природонаучния музей в Оксфорд.

Другото събитие, която ще остане за много от присъстващите уникален спомен като емоция и преживяване, беше прожекцията на документалния филм „Ботев – в сянката на паметника“ и последвалата дискусия с режисьора на филма Жезко Давидов. В Оксфорд филмът се показа едва за трети път пред публика, която имаше възможност да проследи различните теории за смъртта на видния ни революционер – от официалната досега версия, че е убит от случаен вражески куршум, до версията за самоубийство от отчаяние и безизходица, или че е убит от четниците си след разпра.

След прожекцията г-н Давидов разкри пред присъстващите интересни факти от предисторията по създаването на филма – как са подбирани актьорите, за отказа на известни личности да застанат пред камерите и да дискутират гибелта на революционера, подробности за правени въстановки на терен и други интересни факти. Оживена дискусия имаше и по въпроса как би се приел в България филмът при показването cи пред масова публика, особено в контекста на нашумялия напоследък въпрос за патриотичното възпитание в българските училища. И студентите от Оксфордския университет, и преподавателите в българското училище се обединихме около идеята, че такива филми, даващи ни един алтернативен поглед към миналото и представящи в дълбочина даден нерешен проблем, са много полезни за младите хора, за да могат те да бъдат научени не само на факти, но и да разсъждават и съпреживяват страниците от историята ни.

 

Валентина Александрова и Теодора Петранова,

съоснователи на БУ „Слово“

Източник: Euro Chicago

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *