Млад българин е номиниран за най-високия пост по младежки въпроси към ООН

192

Петър Младенов е номиниран за Специален пратеник по младежките въпроси на Главния секретар на ООН. Номинацията е направена от 28 международни неправителствени организации от цял свят, както и е получил неформалната подкрепа на някои от агенциите на ООН.
Позицията е най-високият пост, насочен към младежките въпроси. Специалният пратеник за младежта има ангажимента да представлява гласа на младите хора пред ООН, да защитава техните права и да работи за младежкото благополучие и развитие.

За първи път позицията се създава от Н.Пр. Бан Ки Мун, Генерален секретар на ООН (2007-2016 г.), през 2012 г. като отговор на това, че в света почти половината от населението е под 25 годишна възраст (1.8 млрд.), 1а и факта, че именно младите хора са тези, които ще изпълняват Програмата на ООН за развитие до 2030 г. Именно назначаването на нов Пратеник е от особена важност и доказва важната роля, която младите хора имат за постигане на устойчивост и световен мир,

Петър Младенов е доказан младежки лидер и застъпник за младежки права. Още от ранни години той активно се занимава с доброволчески дейности. Той е заемал длъжността Международен координатор на международната младежка мрежа Y-PEER, където в продължение на три години е работил за активното младежко участие, защитата правата на младите хора и превенция на ХИВ/СПИН.

Стипендиант е към Национален център по обществено здраве и анализи, България по Програма на Фонда на ООН за население и развитие, като е работил в Международния център за младежко развитие PETRI – София. Представлявал е гласа на българските младежки, в качеството на Младежки делегат в ООН. Обявен е за прогресивен млад лидер в региона на Източна Европа и Централна Азия от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS).

loading...

Избран е като единствен българин и един от 193-та младежи, които да участват в официалната церемония по приемането на Целите на ООН за устойчиво развитие, като е участвал и в преговорите по тях. Разпознат е от ООН като експерт по младежки политики, като бива канен като говорител и лектор на много международни кръгли маси, конференции и срещи на високо ниво.

Съавтор е на три статии, публикувани в престижното списание на Световната здравна организация – “Entrе Nous”. Носител е на наградата от фондация “Астика” – “Доброволец на годината”, както и на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – “Студент на годината”. Работил е към отдел “Младежки политики” на Европейската комисия и консултант към UNFPA, UNAIDS и Международната федерация на асоциациите по семейно планиране.

Източник: plovdiv24

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 107 - Today Page Visits: 1
Сподели