6 месеца работа зад граница, половин година на Борсата у дома за 1 500 лева на месец. Това е тактиката на десетки гурбетчии от Родопите, разкриват за 24rodopi.com нашенци, получаващи обезщетения за безработица заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери вземат от 1000 до 1 500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия, Франция, Швеция и Швейцария. „На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв.”, коментират специалисти от НОИ.

46-годишната Сирма от Смолян за четвърти път заминава за шест месеца на работа във ферма в Англия. Първоначално е ползвала услугите на фирма, но след това работодателите са харесали как работи и като наближи времето й изпращат покана. „На час ни плащат по 7,20 паунда. Бера ягоди, лазя по земята, без колена оставам, но когато всеки петък получиш 290 паунда, умората изчезва и стискаш зъби”, разказва смолянчанката. Фирмата плаща и солидни осигуровки и като се прибере в Смолян, нашенката се регистрира в Бюрото по труда и получава по 1 500 лв. обезщетение за безработица, а след шест месеца отново заминава. В същата схема е включен и съпругът й. Много нашенци използват този вариант и си докарват добри доходи и като приключи гурбетът в чужбина.

За сравнение, средната сума, която са получавали нашенците със стаж само при български работодатели в края на 2016 г., е била 373 лв. Това означава, че с няколко месеца труд зад граница гурбетчиите могат да си осигурят почти 4 пъти по-високо обезщетение в случай, че останат без препитание.

По закон, право на обезщетение имат осигурявалите се за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв. обезщетението не може да надхвърля 1560 лв. Така, дори да се осигурявали на 2000 евро в продължение на цяла година, родните гастарбайтери не могат да получат повече от тази сума, ако решат да прехвърлят обезщетението си у нас.

Източник: rodopi24

Facebook коментар
Total Page Visits: 1652 - Today Page Visits: 4