Шампион спи на гара в Мюнхен, за да се бие за България

Днес ще ви запознаем с 19-годишният Йордан Колев, който е сребърен медалист от европейското първенство по таекуондо в Букурещ в категория до 80кг. Вицешампиона е принуден да продава мартеници, за да помогне на семейния бюджет.

„Не продавам мартениците, за да събирам средства за състезания. Но парите влизат в семейния бюджет и всъщност отново се връщат при мен“, казва пред „Труд“ Данчо“, който е спал в гарата на Мюнхен на първото си европейско състезание, защото е нямал възможност за нещо повече.

Йордан Колев се опитва да събере средства, с които да отиде на едно от най-престижните световни състезания „Купата на президента“ в началото на месец април в Бон. Данчо е убеден, че той ще бъде първият класирал се български таекуондист на олимпиада.

Единствената финансова помощ, която получава шампиона е само от дребният семеен бюджет и 500лв. от строителна фирма, които е получил еднократно и както сами се сещате, тези пари няма как да стигнат на спортист от такова ниво. Няма как спортист да се класира на олимпиада с еднократно 500лв и само от семейния бюджет, защо другите държави помагат на всичките си спортисти с бази, пари, доктори, както и всичко останало, а нашата държава не си и помръдва пръста за тези, които наистина ни показват пред света с достойни успехи!? Единственото, което е получил от министъра на спорта Красен Кралев е поздрави за медала в Букурещ.

Самият Данчо признава, че е писал до над 150 различни фирми, които ги е помолил за спонсорство, но е получил едва 11 отговора, които са гласели, че нямат възможност. За подготовката на Данчо са нужни 5000лв годишно! Време е държавата да започне да помага на хората, които имат нужда от нея!

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *