Понеже през август изтича десетгодишния срок на втория ми английски паспорт, в понеделник попълних на лаптопа си вкъщи електронната форма на Хоум офиса за издаване нов такъв.

При попълване на формата имаше указания как да направя на лаптопа или айфона си съответна дигитална снимка за паспорта. Сам!?! Получих веднага имейл, че одобряват снимката, но трябва да изпратя стария си паспорт, който сетне ще ми върнат отново да си го пазя за колекция. Изпратих по пощата (Роял мейл) паспорта и на следващия ден (вторник) получих два-три имейла. Съобщават ми, че е получен стария паспорт, съобщават ми, че са проверили всичките ми данни и ми съобщават, че паспорта е даден за печат. Когато в сряда сутринта получих още два-три имейла останах като гръмнат. Та тоя Хоум офис само с моя паспорт ли се занимава?

Съобщават ми, че паспорта в момента се печата и в следващия или по-следващия ден ще си го получа вкъщи. В отделен плик ще си получа и стария паспорт. Та аз платих най-малката такса – 74 паунда за обикновена услуга, а не за експресно издаване на паспорт!?! Експресния след няколко часа ли ти го доставят вкъщи??? Иии… днес (четвъртък) около 10 часа преди обяд отварям пощенската си кутия и вътре гледам две писма от Хоум офиса – в единия плик – новия ми паспорт, а в другия – връщат ми стария. Всичко това само за три дни!?!

Само за сравнение с България ще кажа, че когато трябваше да си вадя нов паспорт, наложи се да чакам на сума ти опашки, предварително трябваше да вадя сума ти други документи, като например доказателство за настоящ адрес (?!?) и стана така, че накрая се отказах! Нямам български паспорт, защото нямам толкова много време за губене! Дали някога и в България за паспорт ще приемат снимка, която си си направил сам? Или пък ще си получиш паспорта в пощенската си кутия, без да се разкарваш до съответното МВР? КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ? Ама как ще ги стигнем, като вече 30 години ВЪРВИМ В ОБРАТНА ПОСОКА? П.С.: Новият ми английски паспорт не е червен като европейските, а тъмносин – каквито са били някога преди да влезе Великобритания в ЕС. Иии… отново е с десетгодишен срок – чак до юли 2032 година да го ползвам, ако съм жив дотогава (на 84 години)!

Facebook коментар
Total Page Visits: 4562 - Today Page Visits: 1
SHARE