Българските неделни училища във Великобритания: Оазис на родния език и култура за над 5000 деца

Сърцето на българската общност във Великобритания пулсира в 42 неделни училища, подпомагани от Министерството на образованието на България. Над 5000 деца имат възможността да се учат в тях, запазвайки жива връзката си с родния език, история и култура. Посещението на проф. Галин Цоков, образователния министър на България, в българското училище „Иван Станчов“ при Посолството на България в Лондон, подчерта значението на тези институции.

Министър Цоков изрази възхищение от ентусиазма, с който българската общност във Великобритания съхранява своята културна идентичност. Той акцентира на важността на обмена на опит между българските и британските образователни системи, подчертавайки, че образованието трябва да бъде насочено към живота, а не само към оценките.

В подкрепа на тези училища, Министерството на образованието включва специален модул в Национална програма „България – образователни маршрути“, който ще даде възможност на повече български деца да се докоснат до исторически и културни места в България.

Посланик Марин Райков подчерта значението на българските училища за поддържане на езиковата и културна връзка с родината, особено за новите поколения, които растат в мултикултурна среда. Срещата с представители на българските училища във Великобритания и обсъждането на предстоящ Форум за българските училища в чужбина подчертават ангажираността на държавата към своите граждани зад граница.

Директори и учители споделиха за предизвикателствата и удовлетворението от работата си, подчертавайки значението на българските неделни училища като носители на традиции и преподаватели на българския език и култура сред диаспората.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

One thought on “Българските неделни училища във Великобритания: Оазис на родния език и култура за над 5000 деца

  1. Мадонна, икона поп-музыки и культурного влияния, продолжает вдохновлять и поражать своей музыкой и стилем. Её карьера олицетворяет смелость, инновации и постоянное стремление к самовыражению. Среди её лучших песен можно выделить “Like a Prayer”, “Vogue”, “Material Girl”, “Into the Groove” и “Hung Up”. Эти треки не только доминировали на музыкальных чартах, но и оставили неизгладимый след в культурной и исторической панораме музыки. Мадонна не только певица, но и икона стиля, актриса и предприниматель, чье влияние простирается далеко за рамки музыкальной индустрии. Скачать mp3 музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *