Разкази от фермата в Англия: “Който не спре да бере ягоди, ще си има работа с мен” (Част II)

Дните във фермата си минаваха, а ние ставахме все по-добри, за сметка на колената и кръста , които ни пареха вечер и ги мажехме с каквото намерим. Спомням си веднъж ни изпратиха на едно поле и поискаха от нас норма 10кг. на час, а ягодите бяха на рядко, беряхме със всички сили и се движихме с 4-6кг. в час, от склада (warehouse) започнаха да се обаждат по радиостанцията и да съобщават, че не достигат ягоди, имаха голяма поръчка за TESCO и им трябваха ягодите.

Към обяд започнаха заплахите, в последствие разбрах, че това е типичен английски номер, на тези стари робовладелци, непрекъснато съобщаваха, че които не изпълни нормата, ще си го пращат в България. Всички търчахме и давахме най-доброто, но ягоди просто нямаше, обстановката беше катастрофална, тъкмо бяхме научили работата, а те ни казаха, ясно че ще ни изгонят. Бяхме над 100 човека яка българска бригада, тогава се усетихме, че от склада ни правят на луди, и решихме да бойкотираме, решихме да спрем да берем, защото няма как да изгонят 100 човека за един ден, все пак за да докараш хора да берат от 3500км. явно никой в Англия не иска да бере.

Да, ама не, няколко човека, може би петима отказваха да спрат да берат, и започнаха и да си покриват нормата, защото сега оставаха всичките ягоди за тях. Опитахме да говорим с тях, но те ни се хилеха, казваха, че са дошли да берат ягоди в Англия, а не да бойкотират. Точно в този момент, когато 5 човека беряха напук на останалите 90-100 човека и нагло ни съобщаваха, че даже и бонуси щели да правят, на преден план искочи едно момче, което досега не бях забелязвал, доста здраво и мотивирано и за няколко минути ни строи, като войници. Каза ни:

– Който не спре да бере ягоди, ще си има работа с мен!
Всичко спря настана тишина, мениджърката се обади в централата и каза, че българите единодушно са спрели работа и отказват да работят ако не премахнат нормата. 10 минути по-късно от централата се обадиха и съобщиха, че никой няма да бъде гонен и че вече няма норма, всеки да бере колкото може. Благодарение на това яко момче ние победихме. Тази ситуация ми се запечата в съзнанието, запомних добре, как без твърда ръка няма единство, как без единство няма победа. Така е и в нашата Майка България, когато е имало твърди личности и достойни хора да управляват държавата тогава сме били силни и могъщи, а когато ни управляват крадливи и недостойни личности държавата е слаба. Това ясно се вижда в историята още от създаването на държавата на Аспарух, след това и при Тервел, Крум (Крумови закони), Борис, Симеон, Калоян всички те са били истински бойци и хора, които са носили отговорност за действията си и които са служели за пример на нацията. Така сме се и освободили от турско робство, всичките ни хайдути са били силни и решителни личности, които са ходили винаги въоръжени и са давали тон на цялото население да вдига главата. Шепа хора са мотивирали останалите след 500 години робство.
Така, че днес ми става много смешно когато политици казват, че българите са мързеливи и че българите в чужбина са виновни. Не, вие сте виновни, вашия пример създава нацията, вашия пример е заразителен и се проектира на останалите. Вие не сте ръководители, вие сте отрова, щом накарахте хората да се избиват по улиците, когато си препречат пътя, а по кафенетата да мислят за далавери. Щом 2 милиона отидоха да работят в чужбина, където се оказаха едни от най-добрите работници. Значи в друга система и под друго ръководство българина се е доказал, че може. Всичко почва от вас.”Рибата се вмирисва откъм главата, не главата откъм тялото”

“И нека се знае, че пълководецът е повелител на съдбата на народа; той е човекът, от когото зависи дали нацията ще живее в мир или ще е изложена на опасност.” Сун-Дзъ

Текста написа за Чуждоземец А. К. Великобритания

Разкази от фермата в Англия: Абе, тези овце, ако хванем една и я довлечем до онова дере, ще я одерем тук, ще я разфасоваме… (Част I)


Българи в Англия и българи в чужбина, изпращайте ни вашата история, като натиснете тук.

Ако желаете можете да я публикувайте сами в Твоят Чуждоземец -> your.chujdozemec.com , където можете да качите също снимка или видео от страната в която сте.

При въпроси пишете на електронната ни поща chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *