С отлична диплома за завършена бакалавърска степен по специалността „Компютърни науки” от университета в Единбург се сдоби търновецът Тодор Методиев. Нашенецът е сред първенците във випуска и носител на редица награди и грамоти от международни състезания. 25-годишният търновец първоначално записал висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, но останал разочарован от остарялата учебна програма, по която се обучават студентите, и решил да се насочи към образование в чужбина. Днес той твърди, че не съжалява за избора си и отново би избрал университета в Единбург. Нещо повече, Тодор дори се надява някой ден, когато има деца, те да завършат престижния вуз, за да имат добра реализация в бъдеще.

Търновецът сподели, че бил разочарован от системата на образование в България и напълно в реда на нещата решил да обърне поглед към чуждестранните университети. Твърди, че в избора на подходящо висше учебно заведение пръст имат негови познати в Англия, които му препоръчали именно вуза в Единбург. „Самият аз направих мащабно проучване в интернет за университетите в света, които дават най-добра подготовка по компютърни науки. Бях впечатлен от информацията, тъй като това е място, сочено за център на европейско просвещение още от XVIII век. Според някои класации учебното заведение е в топ 20 на най-престижните световни университети”, сподели Тодор. Казва, че бил силно привлечен и от самия град, след като разгледал негови снимки, представящи архитектурата и природата.

25-годишният абсолвеkт сподели, че условията, на които трябвало да отговаря, за да бъде приет, на пръв поглед изглеждали невъзможни за изпълнение, но желанието му да влезе във вуза надделяло. „Трябваше да имам минимум от 6.5 на IELTS – това е задължителният изпит, който удостоверява нивото ти на английски език, диплома за средно образование над 5.50 с изискване за поне 5 по математика и т. н.”, разказа той. Подготвял се съвсем сам и в крайна сметка успял да издържи теста с необходимите резултати. Таксата за обучението била малко над 1500 паунда, но тя се покривала напълно от стипендията му. Останалите разходи – за квартира и храна, покривала другата стипендия, която получавал, осигурена от фирмата Coca Cola, която е партньор на висшето учебно заведение.

Тодор разказа, че формата на обучение по време на 4-годишния курс била насочена предимно към самостоятелна подготовка. „За разлика от България, където виждаш в интернет каква е програмата ти и какви предмети предстои да изучаваш, тук имаш възможността сам да избираш допълнителните курсове. Ако не ти допада някой от тях, може да го прекъснеш във всеки един момент и да се запишеш за друг”, обясни той.

Другото, което отчита като разлика, е големият брой домашни задачи, които студентите изпълнявали подобно на тези в училище. Почти всяка седмица трябвало да изготвя проекти, в които да представи усвоеното и да ги презентира пред всичките си колеги. „Най-голямо удовлетворение изпитвах от практическите часове, тоест моментите, в които работехме съвместно със специалисти от водещи интернет компании, като Google и Microsoft, защото тогава виждаш целия си труд да се прилага в реални работни условия”, уточни нашенецът.

Тодор сподели, че макар да бил постоянно ангажиран с учебните задължения, всеки семестър участвал в социални каузи и кампании, които ръководството на университета организирало. Именно на една от акциите срещнал своята приятелка Кандис, с която са заедно вече 2 години.

25-годишният търновец подчерта, че 91% от завършилите университета си намират работа до 3 месеца след дипломирането. Тези пък, които завършват с отличен успех, веднага получават покана за работа в някоя компания – лидер в света на новите компютърни технологии. „Аз получих покана за работа в Google, но много ми се иска да завърши магистратура в САЩ и предстои да взема важно решение. Дали да приема и да остана тук, или да замина да повиша знанията си в Америка. Все пак мисля, че съм открил компромисно решение, което се надявам да удовлетвори и двете страни. А именно – да уча магистратура в САЩ и успоредно с това да работя в клон на фирмата в щата Масачузетс”, обясни той.

За връщане в България дори не му минава през ум, тъй като смята, че у нас работодателите не ценят достатъчно кадрите си и вместо да ги мотивират с голямо възнаграждение, те ги натоварват с двойно повече работа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
Total Page Visits: 1633 - Today Page Visits: 1