Да спиш гола е “зелено” или как една канадска журналистка опита да живее една година по-екологично

Замисляте се как да живеете по-екологично, имате нужда от свежи идеи, за да направите живота си по-„зелен“? Или сте от тези, които не вярват, че е възможно да се живее изцяло екологично, без да се откъснеш от удобствата на градския живот, без да се откажеш от хигиенните си навици и да изпаднеш в изолация?

Канадската журналистка, филмов критик и редактор Ванеса Фаркхарсън може би може да ви даде някоя нова идея за това как да намалите въглеродния си отпечатък върху планетата или да накара и най-заклетите екоскептици да се усъмнят, че да живееш екологично не е напълно невъзможно. Както самата Ванеса споделя в блога си „Green as a Thistle“, водена от чувството си за вина и с желание да поеме отговорност за собствения си въглероден отпечатък върху планетата, тя решава да поеме предизвикателството да живее по-„зелено“, да бъде промяната, която иска да види в света.

В продължение на една календарна година Ванеса преосмисля в детайли начина си на живеене, прави всеки ден по нещо, което ще подобри състоянието на околната среда, за да може в края на своята „зелена година“ да заживее възможно най-екологично. Тя заявява, че ще спазва последователно промените, които предприема, те ще бъдат постоянни, тоест всяко решение – като например да се откаже от употребата на хладилника си – ще спазва през целия период на своята въглеродна диета.

%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%88-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b5-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be

Ванеса Фаркхарсън описва опита си от 365-те дни  с чувство за хумор, без нравоучителност,  с известна доза цинизъм в книгата си „>Да спиш гола е зелено“. Ето някои от зелените стъпки на Ванеса,  които не изглеждат труднопостижими, а по-скоро са въпрос на личен избор:

 1. Купувай си местно произведена храна
 2. Използвай платнени чанти за пазар
 3. Не използвай прибори и съдове за еднократна употреба
 4. Не си купувай никаква нова пластмаса
 5. Използвай биоразграждащи се торби за смет
 6. Използвай натурални препарати за миене на чинии, за миялната машина и за пране
 7. Използвай за пране студена вода
 8. Използвай или си прави сама натурална козметика
 9. Не пий бутилирана вода
 10. Използвай коледно дръвче в саксия
 11. Изключвай от контакта всички електронни и електрически съоръжения, когато не ги използваш
 12. Лекувай нервната си криза с чай и медитация вместо с лекарства

Ванеса предприема и доста решителни действия като да продаде колата си и да изключи фризера и хладилника си. В крайна сметка се оказва, че не е невъзможно да се живее в града и без тези постижения на цивилизацията.

Някои от идеите, които авторката споделя в зеления си дневник, са по-скоро символични, но те са малките стъпки, с които се случва промяната и те също имат значение:

– Яж сладолед само във вафлена фунийка

– Моли близките си да ти подаряват само „зелени” подаръци и прави само такива

– Добави „зелено” мото на подписа на мейла си

Ванеса решава да се къпе на тъмно, за да намали прането си спи без дрехи,  организира си напълно екологична сватба, която показва в блога си.

За авторката ежедневните премеждия, свързани с отказа да живееш воден единствено от консуматорски нужди живот, са само част от външната промяна, но тя има и по-дълбоко личностно измерение, което Ванеса накратко формулира така:

– Прекарвай част от деня си в осведомяване по екологични въпроси

– Лобирай, подписвай петиции и пиши писма, свързани с екологични въпроси

– Пропагандирай зелената идея със стикери, блогове и други средства

Пълният списък на промените, които тя прави в живота си през своята „зелена“ година може да намериш в блога ѝ.

В края на годината Ванеса открива, че част от екопрактиките, с които е експериментирала, са станали естествена част от живота й. А вие готови ли сте да промените нещо в живота си, за да помогнете за опазването на природата?

~ Помогни „Завръщане към природата“ да достигне до повече хора, като споделиш тази статия с приятели и познати. ~

Източник:back2nature.rocks

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *