АРМЕНСКИЯТ БУДИТЕЛ С ГОЛЯМО БЪЛГАРСКО СЪРЦЕ ВДЪХНОВЯВА И БУДИ ПАТРИОТИЗМА С » ДВОРА НА КИРИЛИЦАТА»

Всеки народ, всяка нация има своята история, традиции и култура, които се предават през времето. И най-важното, за този процес- е умението да се отнасяме грижливо към това наследство, да помним уроците на историята, да почитаме героите и славните им дела. 

Такова напомняне и урок по родолюбие, прави към България, създаделят на единствения в света културно-исторически паметник овековечаващ великото дело на просветителите и покръстването изграден в Плиска, от Карен Алексанян. 

 

( Карен Алексанян, създателят на » Двора на Кирилицата» по време на подготовката за честването на Деня на будителите)

За арменският народ казват, че е първия който принася себе си в жертва, за опазване на християнството. Над 90% от арменският народ е брутално изтребен от Османската империя, като зверството е записано в човешката история като «арменски геноцид». И възраждането на тази страна, оцеляването й като феникс, завещава завинаги любовта и преклонението към традициите и предците. Защото цената е твърде висока.

Арменците казват » да си арменец е гордост», и знаят колко е струвало отстояването на значението на тази фраза. За това се отнасят с особен трепет към миналото.

Нашата история също е белязана от страшни и кървави събития, от героични моменти, които никога не трябва да забравяме, защото благодарение на тях днес я има България. Малката горда страна, родена в сърцето на света, която дава писмеността на цялата славянска цивилизация, и има с какво да се гордее, а за да се гордее никога не трябва да забравя това, и трябва да отдава почит към историята и предците си.

Това ни напомня днес « Дворът на Кирилицата» в първопрестолната Плиска, първата българска столица и люлка на книжовността и будния дух.

Този културен феномен, който ще остане за поколения наред и ще се превърне в част от културното световно наследство, за да носи славата на България е изграден именно от арменец, който ни подарява от трепета си към историята, и отваря сърцето си за България.

Представяме стихотворение посветено на делото му, с коментар и пожелание от авторката Варта Берберян- Гарабедян в навечерието на 1 ноември- Денят на будителите.

Честит Ден на народните будители ! Нека има повече съвременни будители, показващи правилното ни място и държащи съзнанието ни будно и на нужната честота. Поздрав към всички с това стихотворение, посветено на един такъв голям будител с небългарско име, но с голямо Българско сърце — основателя на Двора на Кирилицата — Карен Алексанян !

 

 

 

12

 

 

 

СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ
на Карен Алексанян

Свещени букви – паметник епичен
в старопрестолна Плиска светъл храм –
най-верен страж от камък вулканичен,
дантелена резба от филигран.

Приятелски са израз те сърдечен,
от жив арменски дух безценен дар,
на християнството са символ вечен
в стила на древния и свят „Хачкар“.

Най-гордо носят българската слава,
на стража бдят сред бури, ден и нощ
и родното ни слово отстояват
с неугасима, величава мощ.

С нестихващ огън грее розов камък –
за Кирил и Методий славослов.
Да бъдат здрав и непристъпен замък
в объркания днешен свят суров !

11.10.2016 Варта Берберян — Гарабедян

Хачкар (каменен кръст) – кръст, изработен с резба, декориран и инкрустиран върху вулканичния камък туф,често срещан е розовият цвят. Характерно арменско християнско изкуство.

Източник: bgr.news-front.info

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *