Изследвания на университета в Мериленд показват, че бъзът е е една от най-старите познати и използвани от човека билки, които са били култивирани с цел прилагане като лечебно средство.

Бъзът съдържа и фитохимикали, унищожаващи свободните радикали, и витамини А, B1, B2 и B3. Действа благотворно на черния дроб и успокоява нервната система.

В нашата страна най-популярен е черният бъз, определян от Петър Димков като най-силната българска билка. През различните сезони се използват различни части на растението.

Бъзовият цвят се събира в началото на лятото. Той съдържа голямо количество витамин С, гликозиди, етерични масла, смолисти вещества, органични киселини.

Чаят от цветове на бъз се препоръчва за възстановяване на гласа след пресипване, за сваляне на температура, при исхемична болест на сърцето, при тахикардия.

Цветовете на бъза подпомагат лечението на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подобряване на потентността.

Плодовете са богати на пектин и целулоза, които подпомагат извличането на тежки метали от организма. Подобно на корените имат силно противораково действие, укрепват организма и подсилват имунитета.

Източник: Фрамар

Facebook коментар
(Visited 11 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 1175 - Today Page Visits: 1
SHARE