Сливите остават несправедливо пренебрегнати за сметка на останалите плодове. Те обаче са изключително полезни и задължително трябва да бъдат включени в есенното меню.

Освен невероятно разнообразие от вкусове, което различните сортове сливи носят, те притежават и редица здравословни ползи. Ето кои са те:

Подпомагат зрението

В сливите се откриват изключително високи дози витамин А, който е един от най-добрите за очите изрението. Освен това в него има и зеаксантин – един от двата каротиноида, които предпазват ретината от вредните ултравиолетови лъчи.

Контролират нивата на кръвната захар

Сливите са сред плодовете с нисък гликемичен индекс. Приемът им помага за контролирането на нивата на кръвната захар, като по този начин намаляват риска от развитие на диабет. Важното е сливите да се приемат в умерени количества, тъй като и пресните, и сушените са богати на захари и въглехидрати.

Предпазват клетките от увреждане

Сливите са изключително богати на антиоксиданти. Те предпазват клетките на тялото от всякакви увреждания и са своеобразна превенция срещу рака.

Помагат за здравето на сърцето

Сливите са едни от най-богатите на калий плодове. Той поддържа кръвното налягане в норма, като по този начин намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Засилват метаболизма

Сините сливи, приемани под всякаква форма, подобряват метаболизма. Фибрите в тях помагат при запек.

Намаляват риска от рак

Няколко сливи на ден могат да ви предпазят от рак на белия дроб и рак на устната кухина благодарение на специфичните антиоксиданти в състава им.

И от всичко, казано дотук, става ясно, че няма причина да не се възползвате от невероятните здравословни ползи на сливите. За да им се наслаждавате по-дълго, то сложете няколко пакета сливи във фризера за зимата.

Сушените сливи също са изключително полезни за организма. Те се борят с лошия холестерол, подобряват работата на стомаха и червата и имат силно изразени антибактериални свойства. Те подсилват имунната система и дават на тялото нужната енергия. Приемът им прочиства пикочните пътища, лекува анемия и подхранва и подмладява клетките на кожата.

Източник: gotvach

Facebook коментар
Total Page Visits: 448 - Today Page Visits: 2
SHARE