Когато неочаквано ни заболи зъб и няма как веднага да се доберем до зъболекарски кабинет, можем да прибегнем към следната рецепта с естествени съставки, вместо да посягаме към конвенционалните силни обезболяващи средства, които съдържат куп неизвестни за нас вещества с немалко странични ефекти.
 
Подправката карамфил е традиционен лек срещу зъбобол и проблеми в устната кухина. Може да се използва както самата подправка, която прилича на пръчица, завършваща с пъпка, или маслото от карамфила.
 
Карамфилът има силно антибактериално и болкоуспокояващо действие. Не случайно подправката, стрита на прах, се комбинира с други съставки (кокосово масло, хума, сода бикарбонат и т.н) за приготвянето на натурална паста за зъби със заздравяващ, избелващ и противовъзпалителен ефект.
 
Маслото от карамфил се използва от векове насам за третиране на зъбобол, като болезненото място се тушира и така леко изтръпва. Повърхностните нерви се “умъртвяват” и така болката отшумява за известно време. Изследване от 2006 г., публикувано в Журнала по стоматология, сочи, че маслото от карамфил е почти толкова ефективно колкото бензокаина, що се отнася до успокояване на единични или хронични болки в устната кухина. Основното му активно вещество, еугенол, подпомага кръвообращението. Маслото е богато на флавоноиди и антиоксиданти и оказва укрепващо действие върху имунната система.
 
Карамфилът също така е един от най-богатите източници на манган – елемент, който е жизненоважен за метаболизма и подпомага здравината на костите.
 
И така, смесете 2 капки (не повече) карамфилово масло с 1 ч.л. кокосово масло. После натопете клечка за уши в сместа и туширайте болезненото място. Ако болката е силна, направете същото с малка топчица памук и я задръжте на мястото до отшумя.
Facebook коментар
Total Page Visits: 1035 - Today Page Visits: 1
SHARE