Как да разпознаете заразното ухапване от кърлеж и какво трябва да направите незабавно!

Лаймската болест идва от щам на бактерии, наречен Borrelia burgdorferi.

Кърлежите, които се хранят с птици, гризачи и елени, заразени с бактериите, в крайна сметка също се заразяват с бактериите. После заразяват хората и кучетата, разпространявайки лаймска болест.

СИМПТОМИ ЗА БОЛЕСТТА

След няколко седмици или дори години могат да се появят симптоми на лаймска болест и когато това се случи може да ви изглежда като че ли не е пряко свързано с ухапване от кърлежи.

Симптомите са склонни да варират в зависимост от състоянието на организма. Ранни симптоми / признаци на лаймска болест (3-4 седмици след ухапването)

Гадене

Кожен обрив около мястото на ухапване

Грипоподобни симптоми

Треска или студени тръпки

възпалено гърло

главоболие

По-късни симптоми (няколко седмици до месеци след ухапването):

Крайно изтощение и умора

Стрелкаща болки, изтръпване или скованост в крайниците

Подути лимфни възли

Замъглено виждане, болка в очите или подуване

Нощни изпотявания или необяснимо втрисане

Скованост в областта на шията и мигрена

Мускулни спазми

Тежките случаи показват тези симптоми, които могат да бъдат живото застрашаващи:

Частична парализа на тялото

Нарушения на нервната система (дори припадъци)

Състояние на объркване или загуба на паметта

Затруднено дишане, хранене, говорене и сън

Интермитентна болка в сухожилия, стави, мускули и кости

Абнормен сърдечен ритъм

Защитете се – Превенцията е най-добра

Ако имате намерение да се разхождате из гори и места, обрасли с трева, където кърлежите излизат, ще трябва да се предпазите от заразени кърлежи:

Колкото е възможно по-скоро, след като се приберете от открито (в рамките на 2 часа) влезте да си вземете душ, за да намерите кърлежи, които може да ви пълзят. Проверявайте внимателно децата и домашните любимци за кърлежи, които могат да се крият под мишниците, в и около ушите и в окосмените части. Проверете дрехите и / или ги поставете в сушилня на висока температура, за да убиете кърлежите, ако има такива. Носете затворени високи обувки и издърпайте чорапите над крачолите на панталоните. Носете ризи с дълги ръкави или използвайте репелент срещу насекоми. Избягвайте ходенето през залесени и храстови площи с висока трева. Носете светло оцветени дрехи, за да се улесните при виждането на кърлежите.

Биолог, който е специалист по анатомия на кърлежите и е прекарал голяма част от живота си в изследване на кърлежи / акари и насекоми по целия свят. Той казва това: Ако го раздразним, опитаме се да го задушим или да го разтрием се отделят бактериите.

Тъй като лаймските бактерии (спирохетите) и други патогени остават в стомаха на кърлежите няколко часа след прикрепването на кърлежите, не искате кърлежите да го инжектират във вас. Ако забележите кърлеж в кожата си най-добре се обърнете към лекар, който да го премахне.

Източник: healthy-way.eu

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *