Краставицата МОЖЕ ДА причини деменция, признават лекарите – след като сайтът на Гуинет Полтроу беше осмиван заради предупреждение срещу зеления зеленчук

Тази седмица ни съветват да избягваме краставици, ако искаме да се предпазим от деменция. Звучи глупаво? Прочетете и вземете решение

Предупреждението за здравето от холивудската актриса Гуинет не е нещо, което повечето от нас биха приели на сериозно.

Статията предизвика вълнение в Twitter, като читателите радостно се подиграваха на „нелепо“ предложение.

Но изглежда този път Гуинет може да се смее последна.

Диетолози и лекари, които обикновено критикуват Goop, признаха пред Daily Mail Online, че има доказателства, които показват, че лектините са вредни за червата и могат да причинят множество проблеми – и вероятно загуба на паметта.

Така че, когато лекар от уебсайта Goop за здравето и начина на живот на актрисата предупреди тази седмица, че краставицата може да причини деменция, той получи доста подигравки.

Изглежда обаче, че въпросният лекар може и да е бил прав. Краставицата съдържа протеин, наречен лектин, който д-р Стивън Гънди, уважаван сърдечен хирург и кардиолог, е изследвал много подробно и е открил връзка между загубата на памет и лектините.

Изследванията на д-р Гънди го карат да вярва, че диета с високо съдържание на лектини води до възпаление на червата, което от своя страна е свързано със сърдечни заболявания, деменция, болест на Паркинсон и артрит. И краставицата не е единственият проблем, той също така съветва да смените кафявия ориз с бял и да намалите доматите и чушките, патладжаните и пълнозърнестите храни и картофите.

Този съвет не е толкова странен, колкото звучи на пръв поглед. Дисбалансите в червата все повече се свързват с редица състояния. Миналата година учени от Калифорния откриха първата връзка между червата и Паркинсон. Нито д-р Гънди е единственият експерт, който споделя това мнение.

Всъщност, идеята за избягване на храна с лектини е очевидно доста разпространена сред експертите…

Английският д-р Том Грийнфийлд, който изследва ефектите на лектините върху различни кръвни групи, каза, че протеинът може „абсолютно“ да играе роля в мозъчните нарушения.

Той каза, че протеинът въздейства на хората по различен начин и щетите, които могат да причинят, наистина се свеждат до генетиката на човека.

Той каза: „Има специфична връзка с кръвните групи. Не можете да кажете „избягвайте всички лектини“, защото някои може да са полезни за хората и лоши за други.

„Лектините могат да променят вашето тяло, имунна система и кръвни нива. Те могат да блокират инсулиновите рецептори и с течение на времето това може да засегне кръвоносните съдове, дори в мозъка.

„Така че, ако кръвоносните съдове не работят, това ще причини увреждане на мозъка.“

Д-р Дейвид Джокърс каза, че е доказано, че лектините блокират усвояването на хранителни вещества, което води до проблеми.

Той каза: „Като цяло те са стресиращи за тялото. Лектините имат афинитет да се прикрепят към лептиновите и инсулиновите рецептори.

Той добави: „Не мисля, че лектините са основна причина за деменция и Алцхаймер, но виждам как могат да бъдат фактор.“

Ники Остроуър, холистичен диетолог и основател на  NAO Nutrition & Wellness , каза, че идеята за избягване на храни с лектини е често срещана сред експертите, но по-малко известна на обществеността.

Тя каза: „Преди пестицидите растенията са разработили свой собствен начин за борба със заплахите. Когато консумираме тези храни сурови, ние поглъщаме този естествен репелент.

„Те са анти-хранителни, могат да причинят проблеми с пропускливостта на червата и дори могат да бъдат отговорни за автоимунни заболявания.“

Лектините се намират в различни храни, които се считат за здравословни, като домати, чушки, краставици, соя, зърнени храни, покълнали зърна, боб и някои млечни продукти.

Ostrower каза, че може да е нереалистично за някои хора да изрежат всички тези храни изцяло, така че тя препоръчва да ги готвят.

Тя каза: „Ако ги сготвите, вие облекчавате бремето на вредата. Освен това накисването и ферментирането ще помогнат.“

Диетологът Мери Джейн Детройер каза, че лектините са свързани с плаките на Алцхаймер, но каза, че трябва да се направят много повече изследвания по темата.

Д-р Gundry ясно прави връзката между лектините и загубата на памет в своята статия .

Д-р Гъндри пише: „Някои лектини приличат на протеини в тялото, докато други са предназначени да изглеждат като съединения, които тялото смята за вредни, като липополизахариди – които са фрагменти от бактерии, които постоянно се произвеждат, докато бактериите се делят и умират в червата ви.

„Приликата на лектините с други протеини в тялото и LPS може да предизвика атака на имунната система, което води до възпалителни реакции в тялото и здравословни проблеми като пропускливи черва, мозъчна мъгла, невропатия и автоимунно заболяване.“

През последните няколко години експертите проучват идеята, че болестите, засягащи мозъка, започват в червата.

Американската академия по неврология публикува проучване през април, което предполага, че болестта на Паркинсон започва в стомаха.

Установено е, че невродегенеративното заболяване изглежда се предизвиква от протеин в стомаха и се разпространява в мозъка чрез блуждаещия нерв.

Нервът се простира от корема до мозъчния ствол и контролира несъзнателните процеси в тялото като сърдечната честота и храносмилането на храната.

Пациентите, които са претърпели операция за отстраняване на ствола на нерва, са имали 40% по-малка вероятност да развият болест на Паркинсон, отколкото тези, които не са го направили.

Тъй като здравето на червата ни и цялостното ни здраве се смятат за тясно свързани, следователно интензивният физиологичен стрес може да повиши рисковете от много видове заболявания.

Дългите периоди на интензивни упражнения могат да променят състава на вашите чревни бактерии и да доведат до синдром на пропускливия човек.

Изследването разглежда войници, участващи в програма за интензивно обучение, и установява, че продължителното упражнение кара защитната бариера в червата им да стане пропусклива и може да позволи на вредни вещества да изтекат в кръвта.

Медицинският факултет на Перелман към Университета на Пенсилвания е част от нарастващ брой изследвания, показващи връзки между червата и мозъка.

Техните изследователи установиха, че бактериите в микробиома на червата могат да бъдат причина за осакатяващо, трудно за лечение заболяване на мозъка, наречено церебрални кавернозни малформации (CCM).

Така че трябва ли сега да се откажем от тези иначе „здравословни храни“, ако искаме да избегнем деменция? Не е задължително. Диетолозите казват, че сваряването или просто накисването им първо ще помогне да се отървете от лектините.

Някой навит за варена краставица?

Вземете шоколадово хапче

Докато намалявате краставицата, може да ви се прииска да вземете шоколадово хапче. да Честно казано. Ново хапче, направено изцяло от шоколад, очевидно ще поддържа мозъка ви здрав и ще намали шансовете ви за развитие на деменция. Хапчето, наречено BloodFlow+, съдържа флаваноли, извлечени от какао, които понижават холестерола и подобряват кръвното, намалявайки риска от инфаркт и инсулт, както и от деменция. Но не се вълнувайте твърде много, защото няма вкус на шоколад и няма да задоволи желанието ви за сладко. Всъщност, ако предпочитате да ядете шоколад, отколкото да вземете хапче, има лоши новини. Трябва да ядете 400 грама черен шоколад на ден, за да получите някакви ползи – и това са повече от 2400 калории!

Източници: liftedcare, dailymail.

Facebook коментар
Total Page Visits: 18438 - Today Page Visits: 87