„Съвсем ясно си спомням деня, който промени живота ми завинаги. Беше месец август 2001 г. Тогава тежах близо 185 килограма. През предишните 12 години бях качил над 90 килограма… Докато карах по магистралата, изведнъж ме порази една мисъл – премина през мен като електрически ток: „Тялото ми иска да е дебело, а докато то иска да е дебело, аз нищо не мога да направя, за да отслабна“. Отбих в най-близката пресечка и просто си останах така, замръзнал зад волана.“

Така започва книгата на Джон Гейбриъл „Методът Гейбриъл“, разказваща удивителната история на неговото преобразяване – той отслабва с над 100 килограма – без диети! И без кожата му да увисне като празен чувал с картофи.

А преди това, разбира се, се е подлагал с краткотраен успех на всички популярни диети по света, изхарчил е и хиляди долари в центрове за отслабване.

След като осъзнава, че тялото му иска да е дебело, а трябва да го убеди да пожелае да е стройно, Джон започва дълго проучване на биохимичните процеси, които протичат в хората, изучава и всички научни изследвания, свързани с теглото (в университета е завършил и курс по биохимия). Изводите му са шокиращи: не може да се отслабне чрез диети, в нас има биологични програми за защита, които карат телата ни да искат да бъдат дебели или слаби, в зависимост от заплахата, която им се струва, че ни грози.
Какво се случва, когато се подложим на диета, ограничаваща храненето? Тялото ни автоматично решава, че са

дошли „гладни години“

и започва да се бори за всеки грам, да складира всяка хапка и да иска да е по-дебело. Както Джон Гейбриъл пише, включва се т.нар. програма FAT (не идва от дебел, а от famine and temperature, т.е. глад и студ), при която организмът драстично забавя метаболизма си, на човек му се спи, ядат му се сладки и мазни храни. При гладуване с включена програма FAT може да започнат да се разграждат мускулите, но не и мазнините. Ако човек въпреки това успее да отслабне, то кожата му увисва.

Другият фактор за напълняване, разбира се, ни е известен. А именно – преработената, консервирана, вакуумирана и топлинно обработена храна.

Тялото ни жадува за жива храна,

истински хранителни вещества, които се загубват в преработката и пътя до хладилниците на супермаркета. Можем да погълнем огромни количества храна, но клетките ни да продължават да гладувам. Затова Джон Гейбриъл предлага не да се ограничаваме, а да добавяме живата храна – плодове, зеленчуци, чисти протеини (най-добре органично месо или суроватъчен протеин), Омега 3 мастни киселини, храносмилателни ензими и пробиотици.

Консервираната и вакуумирана храна съдържа токсини, а тялото ни защитава от тях, като ги заобикаля с мастни клетки. Също така мазнините абсорбират и радиацията и така тялото защитава важните органи от лъчения. Някои лекарства и хранителни добавки (изкуствени подсладители и овкусители) също могат да активират програмите FAT. Телата ни просто не знаят как да ги усвояват.

Всичко е в главата ни

Много често излишното тегло се дължи на психически и емоционални проблеми, които карат тялото ни да мисли, че допълнителните програми биха помогнали. А те са:

Психически глад – глад за любов, радост, интимност, нови преживявания или по-дълбока духовна връзка. Сигналите, изпратени до мозъка, са същите, както при физическото гладуване. Страх от оскъдица – страх от недостиг на пари или загуба на нещо, ценено високо от нас. Програмите в подсъзнанието, които ни казват например, че ни е „писано” да сме дебели, или „такива сме родени”, или заслужаваме да сме дебели, самонаказваме се, бунтуваме се, страдаме от травми, насилие, тъга и т.н. В книгата са описани различни сценарии, с които може да сме казали на телата си, че трябва да са дебели.

Накарай го да е стройно

Трябва да накараме тялото си да поиска да е слабо. В книгата си Джон Гейбриъл разказва за котарака си. Джеси бил закръглен котарак, който обичал да се излежава на поляната пред къщата на съседите. Там живеело куче, затворено в къщата, което вдигало квартала на главата си с отчаяно лаене и вой, предизвикани от мързеливо търкалящия се пред него котарак. Но един ден стопаните му го пуснали навън и то подгонило котарака. Този ден Джеси се върнал нахапан и въпреки че скоро от раната не останала и следа, с котарака се случило нещо поразително. В следващите няколко седмици той се стопил и станал тънък и жилав, въпреки че продължил да се храни по стария начин.

Какво се случило? Тялото му поискало да е слабо, за да оцелее. Наложило се да се адаптира към появилия се стрес. При заплаха от хищници тялото ни моментално изключва програмата FAT, защото трябва да е слабо, за да избяга. Неслучайно в последно време и фитнес инструкторите препоръчват ,когато тичаме или караме колело, постоянният ритъм да бъде нарушаван от 10-12-секундни спринтове, които да накарат тялото ни да мисли за заплаха.

Медитация и визуализация

За нефизическите причини за напълняването Джон Гейбриъл предлага ефективни методики за визуализация на нашето идеално тяло. Ако си купите книгата от САЩ, ще получите и код за сваляне на mp3-ка от сайта на Джон Гейбриъл с водена медитация, която да правите точно преди заспиване. Българското издание има стария код, но след имейл до администраторите на сайта, получихме новия безплатно и свалихме медитацията. Тя, разбира се, е на английски.

Във vbox7 и nad-dietite.com може да откриете адаптиран български вариант.

Добре е медитациите да се правят преди заспиване и/или веднага след събуждане, тъй като тогава мозъкът работи в състояние алфа-честоти и има достъп до подсъзнанието, което отговаря за несъзнателните процеси в тялото. Гейбриъл го нарича SMART Mode и липсващата брънка при отслабването, която има силата да преобрази тялото ни и да го накара да иска да е слабо. Подсъзнателният ум се препрогамира и изключва програмите FAT. В книгата си Гейбриъл обяснява и други техники, както и как да включим слънцето в помощ на отслабването си.
Джон Гейбриъл години наред поддържа ефективно теглото си. Едно от най-важните му послания е, че дебелите хора не са виновни за затлъстяването си, не са задължително мързеливи лакомници, без грам воля и т.н., каквито квалификации често се чуват по техен адрес. Все повече лекари също вече признават, че в пълнеенето и отслабването има нещо отвъд броя на приетите и изразходени калории.

jon-weightloss-strip

Методиката му е проста и се състои от 7 правила.
 
Правило 1
 
Плюх на диетите и започнах да изучавам хранителните вещества. Оказа се, че цял живот съм страдал от липса на омега 3 мастни киселини. Забележете, че нито една диета не ви казва това и тук е голямата грешка. Аз промених менюто си така, че да приемам в достатъчни количества нужните ми вещества. И знаете ли какво стана? Апетитът ми към бонбоните и чипса отпадна от самосебе си. Просто вече не ми се ядяха. Навярно в тях се съдържа някое от веществата, които по-рано са ми липсвали.
 
Правило 2
 
Излекувах стомаха си. Нямате представа колко е важно стомахът да е здрав. Хората редовно преяждат, тъй като стомахът им не може ефективно да извлича от храната нужните му вещества, тялото се паникьосва и се запасява с мазнини. Освен това проблемите с храносмилането провокират възпаления, които се отразяват върху хормоналния фон. Яжте по-често пробиотици (кисело мляко, йогурт) и продукти с правилни храносмилателни ферменти.
 
Правило 3
 
Обмислих кога спя. Важно е да нормализираме съня си. По-рано да лягаме и по-рано да ставаме. Всеки проблем със съня води до напълняване и причината пак е в хормоните. Безсънието променя хормоналния фон, от което непрестанно ви влече към сладкото и мазното. Това увеличава нивото на кортизол, който ви тласка да ядете бързи закуски, за да преборите депресията. Но нездравата храна дава временно облекчение и провокира производството на кортизол занапред. Да не говорим за това, че нощем направо ни се иска да влезем в хладилника и да излапаме нещо за „здрав сън“.
 
Правило 4
 
„Порових“ в главата си. Още за кортизола: Наричат го още „хормон на стреса„. Ако спите лошо, тялото изпада в стрес. Факта, че стресът влияе на апетита, го знаете и без мене. Започнах да медитирам и да визуализирам в моето съзнание всеки следващ ден.Визуализацията е методика в източните изкуства. Тя направлява въображението да създава образа на желаната от вас действителност, работи на съзнателно и подсъзнателно ниво. Аз се избавих от стреса, а с него и от килограмите.
 
Правило 5
 
Научих за детоксикацията. След няколко месеца четене стигнах до раздела за детоксикацията. Разбрах, че тялото съхранява излишните токсини в мастните клетки. В онзи момент вече бях свалил 70 кг, но трябваше да се отърва от още 30. Значи точно в тях са останали всичките ми токсини. Така се увлякох по детоксикацията. Започнах да „промивам“ вътрешностите на организма си с алкални течности – вода с лимонов сок, ябълков оцет, зелени сокове. Ядях много зеленчуци, кълнове, фибри. Последните 30 килограма свалих доста по-бързо от първите 30, а ми се струваше, че трябва да е обратното. Всички отслабващи знаят колко е лесно да започнеш да отслабнеш и колко трудно се дават последните килограми.
 
Правило 6
 
Спрях да се тревожа за пари. Колкото по-малко зависите от парите, толкоз по щастливи и стройни ще бъдете. Преместих се в по-евтино жилище, започнах да харча по-малко за вещи и джаджи, започнах даже да отглеждам зеленчуци. И парите вече ме вълнуват по-малко. А когато се ядосам – знам, че мога да изям един домат, който съм отгледал сам. Това е по-добре, отколкото да подслаждаме стреса с шоколад.
 
Правило 7
 
За да решиш проблема си с теглото, необходимо е веднъж завинаги да признаеш пред себе си: ти не си такъв генетично, не и заради тежкия кокал, а си дебел, защото си мързелив. За да справиш с теглото си, трябва да не се боиш от този свят. На мен ми помогнаха медитациите и визуализацията и се избавих от преследващите ме психотравми.
 
Около 65-70 % от моите познати страдат точно от „емоционално затлъстяване“. Мнозина живеят толкова некомфортно в обкръжаващия ги свят, че подсъзнателно се чувстват в по-голяма безопасност в „защитната“ си обвивка от мазнини. Звучи, разбира се, доста странно, но такава е истината.
 
Източници: За Жената и binar.bg
Facebook коментар
(Visited 2 times, 4 visits today)
Total Page Visits: 4130 - Today Page Visits: 10