Знаейки, че по ухото се намират десетки нервни окончания, отговарящи на различни органи по нашето тяло, можем да използваме това за ефективни лечебни масажи. Ушната мида всъщност е смален модел на цялото ни тяло, като меката част на ухото отговаря на главата. Останалата хрущялна част е отражение на протежението на цялото тяло, съответстващо на протежението на ушната мида. Помислете как изглежда човешкият ембрион, за да добиете представа за това как се съпоставя тялото ни на активните точки по ухото. След като знаете това, може да използвате методите на точковия масаж, за да свалите или вдигнете кръвното си налягане в спешни ситуации.

  • При ниско кръвно започнете да масажирате ухото си в посока от основата на ушната мида нагоре по извивката й, спускайки се надолу към меката част (т.е. от краката към главата). Така ще стимулирате и кръвообращението на цялото тяло в същото направление. Когато достигнете до меката част на ухото, повторете същото движение, като започнете отново от основата на ушната мида, без да се връщате обратно по нея.
  • При високо кръвно първо масажирайте меката част, като постепенно притискате точките по протежение на ушната мида в посока към основата й (т.е. от главата към краката на тялото). После отделете пръсти от ухото и отново започнете масажа от меката част.

И в двата случая правете тези движения в продължение на 4-5 минути. Още по време на точковия масаж ще почувствате отпускане на главоболието и облекчаване на дискомфорта след нормализиране на кръвното налягане.

Източник: Фрамар

Facebook коментар
Total Page Visits: 1952 - Today Page Visits: 2