Промените, които тялото ни изпитва, могат да са признак, че се случва нещо. Тези признаци разкриват определени състояния. Следователно, когато се научим да ги разпознаваме, симптомите могат да ни покажат дали страдаме от някакъв вид недостиг на витамини.

Симптоми на витаминозен дефицит

Напукани ъгли на устата

Ако устата ви се напуква и цепи в краищата, това може да е признак за:

  • Недостиг на витамин B
  • Недостиг на витамини B3, B2, B12 и цинк
  • Стомашни разстройства
  • Анемия, причинена от недостиг на желязо
  • Диабет
  • Слаба имунна система
  • Лоша устна хигиена

За щастие този проблем може да бъде решен по естествен начин, като се повиши консумацията на киноа, тофу, сирене, манголд, къдраво зеле, броколи, сушени кайсии, аспержи, семена и бобови растения.

Червен и люспест обрив на лицето / косопад

Ако изпитвате някое от тези две състояния, това показва, че страдате от недостиг на биотин. Има различни причини защо червеният обрив се появява по лицето, включително студени температури, псориазис, еритематозус, дерматит, кожен лупус, розацея и атопичен дерматит. От друга страна, прекомерният косопад е резултат от проблеми със здравето, като проблеми с щитовидната жлеза, прием на контрацептивни хапчета, диабет, наследственост и някои лекарства.

Можете да лекувате тези състояние като консумирате повече козе мляко, манголд, фъстъци, домати, ядки, моркови, кисело мляко, лешници, гъби, банани, авокадо, лук и сусамово семе.

Червени или бели дефекти, приличащи на акне

Ако имате такива неща по бузите, бедрата и ръцете, това може да е признак за хормонален дисбаланс, недостиг на витамини А и D, и недостатъчно основни мастни киселини.

Можете да решите проблема като приемате повече полезни мазнини, ядки, семена, зелени зеленчуци, чушки, моркови и млечни продукти.

Изтръпване на краката, ръцете и други части на тялото / Изгарящо усещане

Изтръпването в ръцете и краката обикновено е признак на недостиг на витамини B9, B6 и B12. Може също така да е предизвикано от изтощение, анемия и депресия.

За да се справите с проблема, трябва да ядете повече корени, бобови растения, млечни продукти, аспержи и спанак.

Facebook коментар
(Visited 1,293 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 120 - Today Page Visits: 1