Петимата тибетци – ежедневни ритуали за универсално здраве

Освен изпълнение на йога пози, има една поредица от упражнения, наречена Петимата тибетци, известна също като „Изворът на младостта”, която е особено важна за здравето, защото ефикасно подсилва и разтяга всички основни мускули.  Тези упражнения са също така полезни и за равновесието. Познавам поне пет възрастни дами (на над 80 години), които поддържат телата си гъвкави и силни като всеки ден правят тези упражнения. И понеже тези упражнения са безкрайно полезни за тялото и здравето, то те с право се наричат ритуали. Препоръчвам ви да научите тази лесна тренировка, състояща се от пет ритуала, които можете да правите всеки ден и които няма да ви отнемат повече от десет минути.

5-tibetan-rites

Препоръчвам ви да изпълнявате ритуалите сутрин, а не вечер, защото те са насочени да стимулират енергията ви. Започнете с изпълнението на всеки ритуал по пет до седем пъти или по колкото пъти успявате в началото, и увеличавайте докато достигнете до 21 пъти.

Скоро ще забележите, че включването на Петимата тибетци в ежедневието ви е може би най-полезното нещо що се отнася до физически упражнения, което сте правили за здравето, гъвкавостта на тялото си и външния си вид. Редовното им изпълнение ще доведе до облекчаване и дори изчезване на множество неразположения в тялото, като  регулира функцията на голяма част от органите и системите в него и подобри енергийния баланс в организма. Тези ритуали облекчават болките, действат добре при артрит, изглаждат кожата и потъмняват побелялата коса, те ще подобрят съня и походката ви, както и паметта и зрението ви, те ще ви подмладят и ще ви заредят с неизчерпаема енергия и отлично самочувствие като ви накарат да чувствате лекота и здраве. А съчетани с детоксикация и подходяща храна, те ще спомогнат отслабването ви и ще ви осигурят фигурата, за която винаги сте мечтали.

Петимата тибетци

Тибетски ритуал 1

Застанете прави с изпънати настрани ръце хоризонтално на земята с длани обърнати надолу. Непременно поставете ръцете си под права линия с раменете. Стъпалата ви трябва да са раздалечени на ширината на таза. Дръжте главата си изправена. Гледайте в точка пред себе си, така че да можете да броите завъртанията си. Започнете да се въртите по посока на часовниковата стрелка и се въртете докато леко ви се завие свят. Постепенно увеличавайте броя на завъртанията си от две до 21. Когато започнах да правя упражненията, успявах да правя само по около седем завъртания; вече правя по 14. Някои източници посочват, че това упражнение е добре да се прави по 33 пъти, защото въртенето толкова пъти е пряко свързано с активирането на 12-те слоя на ДНК.

Дишане: Вдишайте и издишайте дълбоко, докато се въртите.

Съвет: Ако силно ви се завие свят, сплетете пръсти върху сърцето си и гледайте в палците си. Също така, за всеки случай дръжте стол много наблизо, за който да можете да се хванете, за да не паднете, ако усетите, че ще паднете.

Тибетски ритуал 2

Легнете на пода по гръб с изпънато тяло. Напълно изпънете ръцете си отстрани на тялото с длани върху пода. Ако имате проблеми с кръста, поставете пръстите си под кръста си. Като вдишате въздух, повдигнете главата си от пода и доближете брадичката си до гърдите си. Едновременно с това вдигнете краката си, с изправени колене вертикално нагоре. Ако е възможно, изпънете краката си над тялото си към главата. След това бавно издишайте и свалете краката и главата си на пода като държите коленете си изпънати и палците си допрени.

Дишане: Поемете дълбоко дъх докато вдигате главата и краката си и издишайте докато ги поставяте отново на пода.

Тибетски ритуал 3

Застанете на колене на пода с изпънати назад пръсти на краката. Сложете ръце върху задната част на бедрените си мускули. Приберете брадичката си към гърдите. Плъзнете дланите си надолу по задната част на бедрата си като в същото време изпъвате рамене назад, а лицето си нагоре към небето. Не забравяйте да извивате горната част на гърба повече от кръста си. Наклонете главата си назад все едно чертаете линия с носа си по тавана. Бавно се върнете към изправено положение на тялото и повторете.

Дишане: Вдишайте докато извивате гръбначния си стълб и издишайте докато изправяте тялото си.

Тибетски ритуал 4

Седнете на пода с изпънати напред крака и стъпала, раздалечени на 30 см (12 инча) едно от друго. Поставете дланите си на пода отстрани на седалищните си кости. Бавно отпуснете глава назад, изправете торса си нагоре със свити колене и изправени ръце. Тялото ви в основни линии прилича на маса с равно положение на торса. Бавно се върнете в първоначалната си седяща позиция. Починете си няколко секунди преди да повторите това упражнение.

Дишане: Вдишайте докато изпъвате тялото си нагоре, задръжте дъха си докато напрягате мускулите си и издишайте целия поет въздух, докато заемате първоначалната си седяща позиция.

Тибетски ритуал 5

Легнете на пода по корем с длани на пода под гърдите. Повдигнете тялото си нагоре изпъвайки ръцете си с изпънати назад пръсти на краката и изпънати назад рамене. Ръцете трябва да са изпънати. Гледайте право пред себе си, а ако сте малко по-гъвкави леко изпънете глава назад и насочете поглед нагоре (гледащо нагоре куче). После вдигнете таза си назад и нагоре, извивайки гръбначния си стълб в позата гледащо надолу куче. Повторете няколко пъти, като движите тялото си извивайки го нагоре и надолу и гледайки нагоре и надолу.

Дишане: Вдишайте докато изпъвате тялото си нагоре и назад, издишайте докато заемате позата на гледащо надолу куче.

Съвет: След приключването на този последен ритуал не се втурвайте веднага по дела, колкото и изпълнени с енергия да се чувствате. Отпуснете се по гръб на пода, поемете дълбоко въздух, вдигнете ръце над главата си и ги изпънете бавно назад върху пода. Задръжте дъха си като изпъвате ръцете си максимално назад, а пръстите на краката си надолу. Изпънете гръбнак. Издишайте бавно като отпускате крака и вдигате ръце и покривате лицето си с тях. Повторете три пъти.

Боди ролинг

Последното упражнение, което препоръчвам за подобряване гъвкавостта на тялото е масажирането му с помощта на боди ролер. Ако тялото ви е много чувствително, можете да използвате ролер от пяна, а ако предпочитате нещо по-твърдо, можете да си набавите ролер от PVC.

Защо обичам да завършвам ритуалите на Петимата тибетци с боди ролинг: плъзгането на тялото по ролер или дори топка изпъва мускулите и сухожилията и спомага за освобождаването на фасция (структура от съединителна тъкан около мускулите, ставите и сухожилията). Упражненията с плъзгане на тялото по ролер преди тежка тренировка повишава кръвотока към меките тъкани, а след тренировка те помагат за отпускането на мускулите. Това упражнение е безценно с това, че прави мускулите ви меки и гъвкави като в същото време ви освобождава от болката.

от Софи Юлиано

Прочетете също: Сурия намаскар – Поздрав към слънцето

Източник:

zdravivsekiden

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *