Недостигът на витамин В12 е един от най-често срещаните от всички витаминни недостатъци. Това е жалко, тъй като B12 всъщност е един от най-големите и най-сложните витамини, необходими на организма за такъв широк набор от функции.

Само една малка част от множеството процеси, за които е необходим витамин B 12, включват следното: образуването на червените кръвни клетки, клетъчна енергия, усвояването на хранителните вещества, функцията на нервната система, подкрепа за надбъбречните жлези, усвояване на хранителните вещества и репродуктивно здраве. Тези функции могат да ви дадат представа за това, кои признаци и симптоми да очаквате, ако нивата на този витамин са необичайно ниски. Петте най-чести симптоми са както следва:

Умора

Липсата на витамин B12 може да доведе и до двете – неадекватно образуване на червени кръвни клетки и клетъчни енергийни нива, които могат да ви оставят с усещане за умора, дори след събуждане от сън. Случайната умора е нормална, но умората, която е устойчива, без очевидна причина, определено трябва да бъде разгледана. Ако неправилното образуване на червените кръвни клетки продължава, то може да се превърне в състояние, наречено злокачествена анемия.

Безплодие

Тъй като витамин B12 играе важна роля както при мъжкото, така и при женското репродуктивно здраве, липсата му може да доведе до хаос в репродуктивната система. За жените това може да се прояви като неспособност да заченат и може да бъде под формата на нередовни менструални цикли. За мъжете недостиг на В12 може да доведе до ниски нива на тестостерон и последващо нисък брой сперматозоиди и либидо.

Депресия и когнитивни проблеми

B12 е важен за функцията на нервната система. Недостигът на този витамин може да доведе до неврологични проблеми, като депресия или  когнитивни проблеми, като лоша памет, липса на умствена яснота и трудности с паметта и другите основни мисловни процеси. Добрата новина е, обаче, че това може да се промени, когато нивата на В12 са възстановени.

Хипотиреоидизъм

Тъй като витамин В12 е необходим също за регулиране на хормони на щитовидната жлеза, липсата му може да причини нивата на тези да паднат до точката, в която някой да развие хипотиреоидизъм. Това състояние се характеризира с умора, наддаване на тегло и температурна чувствителност. Ниските нива на щитовидната жлеза, просто сами по себе си, също могат да имат отрицателно въздействие върху плодовитостта.

Ако подозирате, че имате недостиг на B12, консултирайте се с вашия лекар. Ако се окаже, че сте с дефицит,  трябва да започне лечение. Често това включва диета, богата  на B-12, с храни като черен дроб, някои риби и морски дарове, кисело мляко или сурово мляко. Може също да включва някаква форма на добавки (перорално или инжекционно, в зависимост от естеството на заболяването на пациента). Такива планове за грижи могат да коригират този недостатък и да ви помогнат да възстановите здравето си. / Био Поглед

Facebook коментар
Total Page Visits: 2324 - Today Page Visits: 2