Плодовете на райската ябълка са едри, оранжеви, със закръглена, овална или леко конусовидна форма.

Плодът с най-божественото име неслучайно се нарича така в Китай наричали райската ябълка “храна на Боговете”, смятайки, че древните божества са опитали първо нея. В Япония я наричали “плод на Слънцето”. Освен забележителния вкус, райската ябълка съдържа още и брилянтен набор от витамини, които са така необходими на организма през зимния период.

Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. Плодът доставя много ценни вещества, но в същото време съдържа малко калории и ефективно успява да създаде дълго чувство за ситост. Поради тези си качества, се препоръчва горещо от диетолози за хора с наднормено тегло.

Комбинацията от флавоноиди, танини, бетулинова киселина и шибуол в плода спомага за ограничаване на клетъчното окислително увреждане, стимулира разтварянето на туморните клетки и предпазва от ДНК мутации. Голямото количество йод прави божествения плод много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

Райската ябълка е изключително богата на Витамин С, затова е добре да се консумира през този сезон на годината, когато върлуват грипове и настинки. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липсата на слънце.

Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареен

Когато избирате райска ябълка на пазара няма как да не ви направи впечатление, че голяма част от плодовете са позагнили. Това е нормално и в повечето случаии е белег, че плодът е зрял и вкусен. Избирайте сравнително твърди райски ябълки и като цяло без механични наранявания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, защото нямат голяма трайност.

Съхранявайте райската ябълка в хладилник, така плодовете могат да издържат максимум около две седмици.

Източник: GoBio

Facebook коментар
Total Page Visits: 1661 - Today Page Visits: 3
SHARE