Топ 10 полезни храни за мозъка

Хората казват „ти си това, което ядеш“. Докато повечето диети и здравословни съвети акцентират върху начини за оформяне на красиви и здрави тела, ние ще ви предложим Топ 10 полезни храни за мозъка

10. Стриди

oysters

 

Ако харесвате морската храни, значи стридите ще са ви хем по вкуса, хем ще помогнат за по-пълноценната работа на мозъка ви. Учените са установили, че тази храна подпомага мисловната дейност, независимо от възрастта по един доста благоприятен начин.

 

9. Пълнозърнести храни

wholegrains

Повечето хора свързват пълнозърнестите храни със стремежа да свалим излишните килограми. Всички тези храни увеличават кръвния поток в мозъка, което довежда до по-добрата му работа и оттам разбира се по-висока концентрация и работоспособност.

 

8. Чай

greentea

 

 

 

Забравете за сутрешното кафе или по-добре – заменете го с чаша чай. Зеленият и черен чай помагат изключително много на мозъчната дейност поради съдържанието на катехини. Това вещество помага за ведрото настроение и увеличава желанието за каквато и да е работа през деня.

 

7. Яйца

Eggs

 

С напредването на възрастта, нашите мозъчни клетки започват да се свиват. Това се дължи на т.нар мозъчна атрофия. Този естествен процес може да се забави значително и то благодарение на яйцата. Те съдържат витамин Б12, който ефективно редуцира процеса на мозъчната атрофия.


6.Къри

curry

 

Тази подправка е идеален начин да държите мозъка си във форма. Кърито съдържа антиоксиданти, които помагат за по-бавното остаряване на мозъчните клетни, както и забързват мозъчната дейност.

 

5. Горски плодове

berries

 

Ако не сте фен на зеленчуците, тогава приема на горски плодове е прекрасен вариант да заздравите вашия мозък. Къпините например помагат за подобряване на способността за учене и запомняне. Веднъж дневно ако похапвате някой горски плод, вие ще забързате мозъчната си дейност и ще се чувствате доста по-енергичен.

 

4. Ядки и семена

nuts-and-seeds

 

Ако търсите нещо бързо за хапване на крак, нека това бъдат ядки и семена. Всякакви ядки може да си вземете, защото всички те съдържат витамини и омега 6, които стимулират мисълта и повдигат настроението. Също така ядките са естествен анти-депресант.

 

3. Зеленолистни зеленчуци

leafygreen

 

Зеленчуци със зелени листя като зелето, спанак, къдраво зеле и т.н. помагат изключително много за развитието на мозъка при деца и добрата му дейност при възрастните. Това е така, защото тези зелечуци са пълни с витамин 6 и 12, които са по естествен начин засилват мозъчните клетки.

 

2. Риба

fish-560x331

 

Храненето с риба като цяло е много здравословно за целия организъм на човека. Веднъж седмично ако консумирате риба понижавате шанса да се разболеете от Алцхаймер. Също така рибата намалява холестерола, увеличава кислорода в мозъка и забързва дейността му, Най-полезните риби за мозъка са: сьомга, риба тон и херинга.

 

1. Шоколад

chocolates

 

Въпреки, че прекаляването с шоколад не е здравословно за организма, приема на ограничени количества помага много за мозъчната дейност. Какаото е много хранително за мозъчната кора и стимулира по прекрасен начин мозъчната дейност.

Източник: topsbg.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *