Оказва се, че определен вид болка може да е сигнал за сериозно заболяване!

Нашето тяло представлява сложна система от процеси и механизми, а понякога е недостъпно понятие за обикновения човек без медицинско образование. Например, защо постоянната болка в областта на шията е причина да посетите пулмолог или ако изпитвате дискомфорт от вътрешната страна на лявата си ръка, означава, че имате сърдечни проблеми?

Защо възниква болката?

Отразяваща (излъчваща) болка – болка в тялото, разположена на отдалечено място от огнището на болестта. Уловката се крие във факта, че човек не може да е наясно с всички опасности, които го заплашват!

Ето защо е важно да знаете кой вид болка отговаря на съответния жизненоважен орган. Вижте изображението!

Сърце. При проблеми със сърцето болка може да възникне непосредствено в областта на гръдния кош в ляво, както и от вътрешната страна на ръката (стенокардия) или между плешките.

Бели дробове. Постоянна болка от дясната страна на шията и рамото. Това е причина да проверите белите си дробове.

Черният дроб и жлъчния мехур. Коварен тип болка, тъй която пациентът е склонен да вярва, че причината е в следствие на по-заседналия начин на живот или поради мускулно напрежение.

Стомаха и панкреаса. Като правило, болестта на тези органи причинява болка на мястото на тяхното местоположение, но например, 50% от пациентите с хроничен панкреатит се оплакват от болки в гърба.

Тънките черва. Болката в пъпа може да е признак за възпаление на тънките черва. Не се изключва вероятността от апендицит.

Апендикс и дебелото черво. Болки направо в илиачната ямка? Отидете веднага при хирург: това не е шега!

Бъбреците често са трудни за диагностициране при бъбречно заболяване, тъй като болката се разпространява почти по цялата долна част на гърба, бедрата и корема.

Пикочен мехур. Ако имате проблеми с пикочния мехур ви боли едновременно предната и задната част на таза. Не отлагайте да отидете на лекар.

Яйчниците. Болката от двете страни на долната част на корема при жените може да показва възпаление или друго заболяване на яйчниците. Задължително се обърнете към гинеколог.

Списъкът с видовете болки не свършва до тук, но в тази статия са събрани едни от най-често срещаните. Важно е запомните, че проблемът често може да бъде не където се усеща болката.

Погрижете се за себе си и не забравяйте да информирате приятелите си!

Източник: otbaba

Facebook коментар
Total Page Visits: 3274 - Today Page Visits: 3