Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България”, пред Economy.bg

Може и да не знаете, но Чепеларе е производител №1 в света. През ноември 2008 бившата вече фабрика „Пампорово Ски” е придобита от финландската Amer Sports. Така с двата си завода в родопския град местното дружество „Амер Спортс България” се превръща в най-големия производител на алпийски ски в света. Произвеждат се световни марки ски, като Atomic и Salomon. Производството варира между 600 и 800 хил. чифта годишно. Инвестициите са за над 60 млн. лв. По данни на НОИ към ноември миналата година заетите в заводите на компанията в Чепеларе са били 570 души.
Предстои в Чепеларе компанията да започне ново производство – на карбонови шини за велосипеди. В него ще бъдат заети между 80 и 100 души. За плановете за развитие на компанията Economy.bg разговаря с Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България”.

– Г-н Ламбрев, как стана така, че Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света?
– В Чепеларе се произвеждат ски от над 40 години – в началото като самостоятелно производство, а по-късно – с лиценз на фирма Atomic от Австрия. В края на 2007/08 заводът в Чепеларе стана много важен доставчик за Atomic. Тогава Amer Sports взе решение да купи завода, тъй като иска да има производство в Източна Европа.

– Защо избраха България, и по-конкретно Чепеларе?
– Източна Европа е избрана главно от гледна точка на разходите. Чепеларе е избрано първо заради традициите и емоционалната връзка, която хората имат със ски спорта, и второ, заради дългогодишното сътрудничество с Atomic.

– Колко чифта ски успяхте да произведете миналата година?
– Миналата година произведохме около 620 хил. чифта ски.

– Имахте обявена цел за 1 млн. чифта. Достигали ли сте я някога?
– Целта за 1 млн. е мечта, която имаха не само хората от Чепеларе, но и от Amer Sports. В рамките на последните три лоши зими се отдалечихме от тази цел. Максимумът, който сме произвеждали, е малко над 800 хил. чифта. Като цяло световният пазар на ски се сви значително.

– На какво се дължи това?
– Това се дължи основно на зимите, които са все по-безснежни. Изключение прави последната зима, която беше доста добра и очакванията ни за догодина са добри.

– Ще достигнете ли 1 млн. чифта?
– 1 млн. няма как да достигнем. Целият пазар се сви поради тенденцията все по-често хората да си вземат ски под наем, което намалява пазара на производителите. Хората, които не са запалени скиори и които прекарват по 10 дни на пистите, вместо да си купуват ски, ги взимат под наем.
В момента пазарът на алпийски ски е около 3 млн. чифта – от тях около 500 хил. чифта се произвеждат в Чепеларе. Това означава, че ние имаме един много сериозен дял, но 1 млн. е много далече.

– Вие ли сте производител №1 в света?
– Да, считам, че ние сме производител №1.

– Какъв е пазарният ви дял?
– По отношение на алпийските ски със сигурност сме най-големите производители. При ските за бягане не сме най-големите. Нашите конкуренти са по-големи. Но като цяло пазарът на алпийски ски е по-големият и затова като общо производство на ски считаме, че ние сме най-големият производител.
Основните марки на Amer Sports са Atomic и Salomon. Работим и за доста OM клиенти, т.е. клиенти, които притежават собствени марки и ни поръчват да произвеждаме ски за тях.

– Кои са най-големите ви пазари?
– Работим за марки, които продават нашите ски по цял свят. Продаваме в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и в цяла Европа. Всички сериозни пазари продават наши ски.

– В България могат ли да се закупят ски, произведени в Чепеларе?
– В България те могат да се намерят в магазините на партньорите на Atomic и Salomon.

– Мога ли да си закупя ски директно от вас в Чепеларе?
– Директно от нас – не. На изхода на един от заводите ни има магазин на представителите на Salomon, които продават наши ски.

– Имате два завода. Колко хора са ангажирани в тях?
– В пиковия сезон за производство през лятото имаме около 600 служители. В по-слабия сезон са около 500. Имаме служители, които през зимния сезон работят като ски учители или оператори на лифтовете в Пампорово и Чепеларе. От ноември до март те работят в ски бизнеса, само че от другата му страна – основно като ски учители. В силния сезон за нас, когато не са заети, те работят при нас. Те са много емоционално свързани със ски спорта и са едни от най-добрите ни служители.

– Имате ли планове за разширяване на производството и заетите в него?
– Засега нямаме планове за разширяване на производството на ски, защото пазарът се свива. Но в рамките на корпорацията има планове да се започне ново производство за друга от фирмите за спортни стоки. Идеята е да се произвеждат карбонови шини за велосипеди в Чепеларе. Има изразени доста сериозни намерения от нашите собственици да започнат това производство в Чепеларе.

– Нов завод ли ще бъде построен?
– Ще използваме част от площта, която имаме за производство на ски. Това е едно суперново и високотехнологично производство, което трябва да усвоим. Защото ски произвеждаме от дълги години, а това е продукт, който е нов и за световния пазар.

– Колко работни места ще бъдат разкрити с новото производство?
– Смятаме да наемем между 80 и 100 души. Такива са първоначалните планове.

– Има ли капацитет да бъдат наети толкова хора в региона?
– Честно казано, доста е трудно. Това е нещо, с което срещаме много проблеми. Тъй като районът се обезлюдява и за нас дори е трудно да заместим хората, които се пенсионират.

– Основно от Чепеларе ли са служителите ви?
– Имаме също доста служители от Смолян, от Широка лъка и др. места от региона. От Чепеларе са може би 80%.

– Как ще ви се отразят плановете за въвеждане на дуално образование?
– Смятаме, че дуалното обучение ще бъде изключително полезно. Нашите колеги от Австрия го практикуват от дълги години и наемат голяма част от персонала си по този начин. Смятам, че в България това също би имало добро бъдеще. Въпросът е да се намерят фирми, които да подпомогнат някои от местните техникуми да стартират такова обучение.

– Вие бихте ли се включили в подобна инициатива?
– Ние участваме заедно с Австрийската, Немската и Швейцарската камари. Те всички работят в тази посока. Водим разговори с всички и имаме много сериозен интерес.

– Доволни ли са собствениците ви от инвестицията в България?
– Да, определено са доволни от инвестицията в България. Ние произвеждаме топ марките в ски спорта. Качеството и навременните доставки са изключително важни. Показахме, че можем да работим с качество, което се оценява на световния пазар.

Източник: bulgaria-weekly

Facebook коментар
Total Page Visits: 948 - Today Page Visits: 1
SHARE