История, традиции, обичаи, невероятни природни образования и всичко това премесено с дъха на сладкия реселешки лук. Това накратко е Реселец – столицата на реселешкия воден лук.

Китното селце е основано още през 1430 г., като се смята, че още от тогава датира и основният поминък на селото, който без много усилия може да прочуе Реселец дори и в Европа. В селото намираме Атанас Атанасов, единственият голям производител на реселешки воден лук. Той стопанисва около 1000 дка, като отглежда както зърнени, така и зеленчукови култури.

„Това е един специфичен сорт. Лукът се отглежда, но никой не знае точно откога. Селото ни е с много богата история от около повече от 2 хил. години и няма точни данни откога е започнало. В последните години аз се опитвам да го реализирам и да го разпространя, за да може да достигне до все повече хора“.

Реселешкият воден лук е добре познат в цялата страна, благодарение на своето уникално лечебно въздействие върху сърцето и артериите, разбира се, и заради несравнимия си вкус. Той може да се намери в два цвята – червен и жълт и дори и да се сади заедно, след като се извади, се разделя. Типичната форма на главите на лука е капковидната, макар да се срещат както закръглени, така и издължени луковици.

„Специфичното в този лук е това, че е изключително сладък. Претендираме, че е най-сладкият в България. Това много лесно може да се разбере, като се тества и се опита от всеки един човек. Досега, който го е опитал, винаги се е върнал,  да си закупи отново, защото е останал много очарован от неговите вкусови качества“, допълни той. 

Местните твърдят, че една от причините за невероятния вкус на лука е чудодейното място, на което той се стопанисва и това, че се полива изцяло с изворна вода. Производството на лука е много трудоемко. Всичко се прави на ръка – оре се, бранува се, сее се, а после се засажда разсадът. Интересното е, че лукът не се сади, а се лепи. Пуска се водата, а стръкчетата се залепят по вадите. Лукът се полива всеки ден, до август е обран, плете се в плитове и трае до декември-януари.

„Мястото, на което го отглеждаме се преплитат поречията на две реки. Преди да бъде направено коритото на едната река, там е бил наносът. Точно мястото, на което се отглежда лука, представлява наноси от река Ръчене, която е специфична със своето високо съдържание на варовик. Това може би е и една от тайните, защото е известно, че варовикът действа върху лютивостта. Самото място също е интересно, защото се събират каньоните на двете реки и там климатът се променя многократно през деня. Давал съм на много колеги да опитат. Получава се почти същото на вид, но вкусовите качества са коренно различни – лукът е много по-лютив. Дори аз съм опитвал на други места в селото да гледам лук, получават се същите размери, но вкусовите качества са много различни“, обясни Атанасов.

Впечатление прави и съхранението на лука. Тъй като водното съдържание в него е много високо, той не се реже, а се плете на плитка. По този начин лукът успява да се запази, а в същото време не се нарушава и покоят му. А една плитка не тежи много – точно 5 кг.

„Това не е като другите сортове лук, които семена можеш да си закупиш от магазина, да ги засадиш и да отгледаш колкото желаеш. Той е строго специфичен, защото трябва сам да си произведеш семената от него . Затова всяка година от реколтата отделяме най-големите глави, които точно преди да падне снега, ги засаждаме и на следващата година отделяме семената от тях за по-следващата година. Така се опитваме с годините да надградим и да увеличим производството“.

Атанас може да се похвали с близо 70% изчистена селекция и всичко това той е постигнал за 5 години. Отначало започва с 400 кв. метра, а сега гледа лук на площ от близо 10 дка.

Мит или легенда, фантазия или реалност, реселешкият лук определено притежава несравними вкусови качества, които се дължат изключително и само на въздуха, водата и тайнството на черноземните почви в село Реселец. Именно тази магична сладост е на път да прослави селото в цяла Европа.

„В момента сме регистрирани и очакваме от съда да излезе регистрацията на сдружение „Реселешки воден лук“. След като се осъществи регистрацията на сдружението, ще кандидатстваме за защитен произход, за защитено наименование и за защитен район, първо пред Министерството на земеделието, храните и горите, а след това и пред Европейската комисия“, продължи производителят.

Когато говорим за Реселец няма как да подминем и месец септември, през който се провежда празника с дългите сплитове лук. Празникът на реселешкия лук е една страхотна инициатива, която не спира да прославя селото и зеленчука за девети пореден път.

„Празникът, като че ли, дойде от самосебе си. Когато започнах работа почти всички ходеха и бързаха за лука. Аз реших, че трябва да му се отдаде някакво специално внимание на този зеленчук, който до момента аз не бях чувала и виждала“, коментира Емилия Николов, секретар на читалище „Тодор Попова-1927“.

Типично като на празник, освен много забава, песни и танци, реселчани приготвят и всевъзможни лучени гозби. Специалитетът на селото е лучникът. Той представлява пита с богата плънка от лук, чушки, сирене, подправки и задължително люта чушка. Освен това реселешкият лук може да се използва и във всякакви видове салати, както и нарязан с месо в тава, препоръчват местните.

Реализацията на продукцията обаче остава най-трудната част пред голяма част от земеделските производители. В началото на месец май тази година МЕТРО България даде старт на новия модел при търговията с плодове и зеленчуци, пречупен през призмата на малките земеделски производители. Благодарение на него, МЕТРО се превърна в място, свързващо земеделците на български плодове и зеленчуци с ХоРеКа клиентите на компанията. Атанас Атанасов е един от тях. Той напълно се доверява на компанията за реализирането на своята продукция и намира проектът „Отгледано с грижа в България“ за един от успешните начини затова.

„Аз съм много щастлив от кампанията, която предприе МЕТРО, защото много рядко се случва някой търговец сам да дойде да те търси.  Това е шансът стоката да стигне директно от производителя до търговеца и до крайния потребител. Шансът, който ни дават МЕТРО вярвам, че ще се реализира и това е правилният начин“, каза той.

В МЕТРО може да откриете 150 местни сорта български плодове и зеленчуци, доставени от 200 малки земеделски производители от различни райони, във всички 11 магазина на МЕТРО в цялата страна.

„Мисля, че партньорството ни с МЕТРО ще ни донесе само положителни неща, а именно популяризирането на лука, по-успешната му реализация и надявам се увеличаване на продукцията, количествата и тяхната реализация чрез МЕТРО“, категоричен е Атанасов.

 

Освен с впечатляващия си и необичаен лук, село Реселец те кара да притаиш дъх и заради величествените скални масиви, които го обграждат. На по-малко от 2 километра от селото се намира местността Калето, скалните фигури Куклите и водопада Скока на река Белилка. Преди години тук е построен профилакториум за сърдечносъдови заболявания, тъй като това е перфектното място, събиращо няколко долини от различни посоки, което обуславя и сменянето на въздуха по няколко пъти през денонощието.

 

„Аз вярвам, че селото може да се прочуе с действията, които сме предприели и които ще предприемем в бъдеще. Всичко е в процес на реставрация и като за начало, като използваме и нашия лук, да бъде наше лого и мото, вярвам, че нещата ще се реализират“.

Източник: fermer

Facebook коментар
Total Page Visits: 1451 - Today Page Visits: 1
SHARE