Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. преди Хр. Смята се, че находките от “Варненското злато” са най-старото технологично обработено злато в Европа и света.

При прокопаване на канала, който свързва Варненското езеро и Черно море, близо до пристанищего са открити 294 гроба от халколита, някои от които се оказват от изключително значение за българската археология. Те се проучват от археолога Иван Иванов в продължение на 15 години. Сред многото гробове се отличават няколко с изобилие от златни предмети. Погребенията със златни находки са два вида — в единия има скерет, а в другия – така наречените символични погребения.

Най-известният от гробовете в некропола е №43. Голяма част от откритите златни предмети са накити и апликации. Общото тегло на златното съкровище е над 1,5 кг. Освен накити и апликации в гроба са намерени и каменна брадва-жезъл, както и златни обкови на лък. Каменната брадва е положена върху медна брадва-чук, в областта на дясното рамо. Дръжката и е облицована с три златни тръбички и халки. В горния край завършва със златен накрайник. Тя е символ на властта. От ляво на тялото е положен лък с 6 златни обкова. Към него е открита и голяма кръгла апликация и редуващи се мъниста от карнеол и злато. Освен златните предмети в гроб №43 архиолозите открили меден връх на копие, медно шило. Между украсите има гривна от мида инкрустирана със златни елементи, на местата, където мидата се е счупила.

Съществуват поразителнисъответствия между пропорциитеи метриката на Варненското златои на Хеопсовата пирамида, смятат изследователи. Основната мерна единица, вложена в пирамидата, както и във всички по-важни архитектурни постижения на Старото царство, е т. нар. царски лакът. Оказва се, че диаметърът на един от най-красивите артефакти на Варненския некропол – керамична купа със златни инкрустации – с точност до десета от милиметъра е равен на царския лакът! Диаметърът й е 52,36 см и се оказва прототип на египетската мярка.Двата златни бика, открити във Варненския некропол, също са част от системата “царски лакът”. 8 дължини на по-големия бик дават точно един царски лакът.

Източник: bgchudesa

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)
Total Page Visits: 3201 - Today Page Visits: 5