На Луната се приписват много качества. Не ни е чудно и приемаме за нормално да не можем да заспим по време на пълнолуние. Но каква е истинската причина за това и не представлява ли това самовнушение.

Оказва се, че не е самовнушение, а напротив – вече е и научно доказано, че Луната има реални влияния не само върху хората, но и върху цялата планета Земя. Смята се, че притегателната сила на луната превъзбужда електроните, които се съдържат в нашите клетки. Това води до нервност и лош сън.

През 1992-ра година учените установяват, че енергийните колебания на електроните са в унисон с приливите и отливите, тоест с лунния цикъл. Но е невъзможно това влияние да се пренесе върху целия човешки организъм. Луната наистина влияе на поведението на електроните, но не и на тяхната същностна енергия.

След като тази теория не издържала, учените провели изследване, което показало пряката връзка с хормона на съня – мелатонин. Той е хормон на епифизата, която се намира в центъра на мозъка. Епифизата започва отделянето на хормона към два часа сутринта.

При изследваните се установява, че при пълнолуние, секрецията на мелатонин е в пъти по-малка от необходимото. Смята се, че за това е виновна силната светлина при пълнолунието. Според учените, именно този нощен хормон е прекият физиологичен показател за влиянието на Луната върху съня.

Въпреки това, има много случаи на хора, спящи в стаи с щори и дебели пердета, които обаче не им помагат да спят по-добре по време на пълнолунието. Това означава, че не само светлината е виновника за безсънието.

Въпреки че все още няма научно доказана теория, че Луната влияе върху настроението и поведението на хората, то налице има доста доказателства за това. Най-важни са „биологичните приливи”. Защото както Луната влияе на приливите и отливите на Земята, такова въздействие има и върху човешкия организъм, който представлява един микрокосмос.

Той е съставен от същите микроелементи като земната кора, в същите пропорции – 2/3 вода и 1/3 твърди вещества. По тази логика, водата в човешкото тяло също има физиологични приливи, които достигат своя максимум по пълнолуние и новолуние. Причиненият дискомфорт, раздразнение и проблеми със съня отшумяват след края и се връщат при следващото пълнолуние.

Източник:/sanovnik.bg

Facebook коментар
Total Page Visits: 1103 - Today Page Visits: 3
SHARE