Пет навика на глупавите, които умните не притежават

Светът е населен с всякакви хора с най-различно ниво на интелигентност. Почти всеки възприема себе си за интелигентен, като е много трудно човек сам да определи точно колко. В крайна сметка нашите мисли винаги звучат доста умно в собствените ни глави, нали?

Интелигентността е важно нещо. Особено в професионален контекст интелигентният и пъргав ум може да бъде най-голямото ви преимущество. Но по-малко интелигентните често имат навици, които издават глупостта им и могат да са катастрофични в поредица от ситуации.

Има 5 основни разлики между интелигентните и глупавите, пише английският вестник “Индипендънт”.

1. Глупавите хора

обвиняват другите за

собствените си

грешки

Да не можеш да си признаеш, че си сбъркал, и даже да твърдиш, че друг е виновен, е поведение, което се забелязва много ясно. То е непрофесионално и е нещо, което умният човек никога няма да направи. Ако постоянно прехвърляте своите грешки върху другите, значи показвате на всички, че няма как да бъдете острието в екипа.

Глупавите хора не обичат да поемат отговорност за грешките си. Предпочитат да потънат в самосъжаление или да минат в настъпление, като обвинят някого другиго.

“Никога не е добра идея да хвърлиш обвинение. Бъдете отговорни. Ако имате някаква роля – независимо колко малка – в нещо, което се е объркало, признайте си”, казва Травис Бредбъри, автор на бестселъра “Емоционална интелигентност 2.0”. “Моментът, в който започнете да посочвате с пръст, е моментът, в който хората започват да ви възприемат като някой, който не може да поеме отговорност за действията си.”

Умните хора също така знаят, че всяка грешка е шанс да се поправят и следващия път да са по-добри. Неврологично изследване на екип от Мичиганския държавен университет показва, че мозъкът на умните хора на практика реагира различно на грешките.

2. Глупавите хора

винаги трябва

да са прави

В ситуация на конфликт умните хора симпатизират на другите и разбират техните аргументи. Те са способни да включат чуждите аргументи в мисловната си верига и съответно да преосмислят мнението си, ако се налага.

Сигурен знак за интелигентност е способността да възприемаш нещата от различна гледна точка. Същевременно интелигентните хора са широко отворени към нова информация и променящи се параметри.

Image_6107111_128

От друга страна, глупавите хора ще продължат да спорят и няма да се помръднат от позицията си независимо от логичните аргументи, които им се предоставят. Това означава също, че няма да забележат, ако другият човек е по-интелигентен и компетентен от тях.

Това себенадценяване, този нарцисизъм е наречен ефектът на Дънинг-Крюгер. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. В същото време подценяват компетентността на другите.

Терминът е създаден през 1999 г. в публикация на Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. Психолозите забелязали при предишни свои изследвания, че в области като четене с разбиране, игра на шах или каране на кола невежеството води до увереност много по-често, отколкото знанието.

В университета “Корнел” правят още опити, свързани с този ефект, които показват, че по-малко компетентните хора не просто надценяват собствените си умения, а и не разпознават, когато уменията на друг са по-големи.

“Ако сте некомпетентен, няма как да го знаете. Уменията, от които се нуждаете, за да дадете правилен отговор, са точно онези, необходими да разпознаете верния отговор”, пише Дънинг.

Image_6107113_128

Разбира се, това не означава, че умните хора винаги мислят, че някой друг е прав. Но те слушат внимателно и имат предвид всички аргументи, преди да вземат своето решение.

3. Глупавите хора

реагират при

конфликти с гняв

и агресия

Очевидно дори най-умните хора могат да се разгневят понякога. Но за по-малко интелигентните това е търсената реакция, когато нещата не станат по техния начин. Когато почувстват, че нямат контрол в определена ситуация, те са склонни да използват гнева си или агресивното си поведение, за да защитят своята позиция.

Изследователи от Университета в Мичиган правят проучване с 600 участници заедно с техните родители и деца, което продължава 22 години. Намират пряка връзка между агресивното поведение и по-ниския коефициент на интелигентност (IQ) на участниците. Изследователите пишат: “Предположихме, че ниската интелигентност прави по-лесно заучаването на агресивни реакции на ранна възраст, а това агресивно поведение, от своя страна, затруднява интелектуалното развитие.”

4. Глупавите хора

пренебрегват

нуждите и чувствата

на останалите

Интелигентните хора са склонни да бъдат много добри и да съчувстват на другите. Това им позволява да разберат по-лесно чуждата гледна точка.

Ръсел Джеймс от Тексаския технологичен университет изследва хиляди американци и установява, че хората с по-висок коефициент на интелигентност са по-склонни да дават, без да очакват непременно да получат нещо в замяна. Оказва се, че интелигентният човек по-добре оценява нуждите на другите хора и е по-склонен да иска да им помогне.

По-малко интелигентните се затрудняват да си представят, че другите хора могат да мислят по друг начин, различен от техния, и затова са несъгласни с тях. Както им е чужда и представата да направят нещо за някого, без да очакват услугата да им се върне.

Всеки е себичен от време на време, това е напълно нормално и човешко. Но е важно да можем да запазим баланса между необходимостта да преследваме собствените си цели и нуждата да уважаваме чувствата на другите.

5. Глупавите хора

мислят, че са

по-добри от всички

останали

Интелигентните хора се опитват да мотивират другите и да им помагат. Правят това, защото не се страхуват, че ще бъдат засенчени. Имат здравословно ниво на самоувереност и са достатъчно умни, за да оценят точно личната си компетентност.

Глупавите хора, от друга страна, са склонни да “оплюят” другите, за да изглеждат самите те по-добре. Те вярват, че са над всички останали, и винаги бързат да съдят. Предразсъдъкът обаче в повечето случаи не е белег за интелигентност.

Image_6107115_128

В канадско изследване двама учени от университета “Брок” в Онтарио установяват, че “хората с по-нисък коефициент на интелигентност са по-склонни към строги наказания, по-често са хомофоби и расисти”.

Много биолози вярват, че човешката способност за сътрудничество подпомага цялостното ни развитие. Това означава, че много важен белег за интелигентност е да можеш да работиш с хора.

Image_6107121_128

Правенето на снимки по време на шофиране не е само глупаво, но и крайно опасно.

Източник: 24 часа

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *