За да направим вкусни палачинки, са необходими не само желание и малко практика, но и трябва да знаем някои тънкости по време на приготвянето, които ще дадат перфектен краен продукт.

Всъщност, принципът е един и същ: забъркваме тесто, което изпичаме на тиган. Но не бива да пренебрегваме следните нюанси…

1. Какъв тиган да използваме?

Чугуненият вариант е изпробван във времето и се е доказал като най-подходящ за печенето на палачинки, защото се нагрява равномерно и задържа задълго топлината. Дебелото дъно дава възможност на тестото да се изпече добре. Благодарение на порестата повърхността на такъв съд, се образува маслен слой, който не позволява тестото да се залепи за тигана и да прегори.

Не се препоръчва измиването на чугунения тиган, достатъчно е само почистване. За целта налейте олио и поръсете 1 супена лъжица едра сол. След това калцинирайте (нагрейте продължително), оставете да се охлади и тогава избършете старателно с хартия или суха кърпа. Ако е необходимо, повторете процедурата.

Минусът на този съд е неговото тегло. Съвременните изделия с незалепващо покритие са по-практични, но основното при печенето на палачинки е дъното да бъде дебело, стените ниски, а дръжката – дълга и удобна.

2. Как да направим подходящо тесто?

Съществуват множество рецепти за приготвянето на тесто за палачинки. Коя от тях ще изберете е въпрос на вкус, но всички те имат един основен продукт и това брашното. То трябва да бъде пресято. Така не само ще почистите от бучки и примеси, но ще го наситите с въздух, което е от значение за получаването на леко и пухкаво тесто.

По отношение на яйцата и млякото трябва да кажем, че е най-добре те да бъдат със стайна температура, затова ги извадете от хладилника известно време, преди да се заемете с направата на тестото.

Препоръчително е жълтъците и белтъците да се разбиват поотделно. Белтъците, превърнати в пухкава пяна, се добавят последни в тестото, за да може то да стане “дантелено”.

Брашното се изсипва постепенно и внимателно при непрекъснато бъркане. Разбира се, първо е необходимо да се смесят течните съставки.

Не забравяйте да сложите и щипка сол, дори да сте решили да правите сладки палачинки. Тя придава интересен и наситен вкус.

Друг тънък момент е използването на мъничко олио. Така тестото по-малко ще се лепи по дъното на съда и по-рядко ще се налага да подмазвате тигана.

Признак за правилно прясно замесено тесто е появата на малки мехурчета по повърхността му, които постепенно изчезват.

3. Каква трябва да бъде консистенцията на тестото?

Тук е важно правилото за златната среда: тестото не бива да бъде нито много гъсто, нито прекалено течно. Идеалната консистенция е наподобяващата течна заквасена сметана или гъста течна.
Тестото да не се разтича в тигана нито бързо, нито бавно. Съответно, в единия случай е необходимо да се добави още брашно, а в другия – разредете с топла вода (тя не само подобрява плътността, но и повлиява добре вкуса на готовите палачинки).

4. Как и с какво да намазваме тигана?

За намазване на дъното на съда може да използвате слънчогледово олио, краве или топено масло, сланина или друга животинска мазнина. За да разпределите избрания продукт равномерно, може да заложите на половин глава лук или разрязан на две суров картоф, които забодете на вилица. Разбира се, днес на пазара се предлагат и удобни за тази цел силиконови четки.
Който и “помощник” да изберете, важно е да нанесете мазнината не само по дъното на тигана, но и по неговите стени.

5. Как и колко тесто да налеем в съда?

От количеството тесто, което се сложи в тигана зависят дебелината и вкусовите качества на палачинките. Необходимо е да съобразите обема на черпака, който ще използвате, с размера на тигана и да намерите тяхното идеално съотношение.
Например, за среден тиган с диаметър на дъното от 20 сантиметра 1 черпак, побиращ 140 милилитра тесто е напълно достатъчно количество.

Най-разпространените начини за наливане на тестото са два: в средата на съда или започвайки откъм единия повдигнат край на тигана. И в двата случая трябва да разпределите сместа равномерно. За целта бързо и старателно накланяйте леко тигана във всички страни, правейки движения по посока на часовниковата стрелка.

6. Как да нагряваме тигана?

Главната причина за образуването на бучки във вече готовите палачинки е недостатъчното загряване на съда, който се използва. Съветът ни в началото беше да заложите на изделията от чугун, но вземете под внимание факта, че те се затоплят по-дълго време, в сравнение с тефлоновите. Важно е също размерът на котлона да бъде еднакъв с този на тигана.

Най-добре е да приготвяте палачинките в среден по размер съд на средна температура. За да изпечете по-бързо голямо количество, използвайте 2-3 тигана едновременно.

7. Кога и как да се обръщат палачинките?

Важно е по време на печенето да не направите палачинките прекалено сухи. Еднородната смес с мехурчета, придобила златист отенък е знак, че тестото е готово да бъде обърнато от другата страна (не е нужно да чакате цветът да стане шоколадов).

Преди да обърнете палачинката, с помощта на дървена лопатка (металните варианти може да надраскат тигана и да наранят тестото) отлепете краищата от съда. Поставете лопатката на средата на тестото и бързо обърнете.


8. Как да прехвърлим палачинките от тигана в чиния?

За този отговорен момент се използват три начина:

  • с помощта на дървена лопатка;
  • помагайки си с вилица;
  • чрез бързо виртуозно обръщане директно с тигана в чинията.

Първата от възможностите е най-удобна и лесна: наклонете съда, придържайки палачинката с лопатката, бавно и внимателно я извадете и сложете в чинията.

С вилицата е по-рисковано, тъй като може да повредите палачинката.

Третият ефектен вариант изисква предварителна подготовка и опит. Ако нямате такива, може да се наложи да събирате палачинките от пода на кухнята.

9. Как да поднесем палачинките?

Сложете ги в един плосък съд, като е добре да съобразите предварително броя на хората, за които са предвидени, защото вкуснотията свършва бързо и няма да бъде приятно количеството да се окаже недостатъчно за всички.
На масата да има и няколко различни соса, любими плодови сладка, сирене, мед и каквото още прецените – все пак предпочитанията са разнообразни.
Задължително да има салфетки и отделни чинии за всеки гост. Разбира се, вилички и десертни лъжички.

10. Как да съхраняваме палачинките?

Обикновено любимите ни тестени приятели свършват неусетно бързо, но има и случаи, в които остават определени количества. Затова е добре да знаем как да ги съхраняваме, за да не губят вкусовите си качества.

Готовите палачинки се подреждат една върху друга, като всяка от тях се намазва с масло. Когато изпечете всичкото тесто, покрийте ги с кърпа или подходящ съд, за да не изсъхват и да останат топли по-дълго време.

Може да съхранявате в хладилник, като ги покриете с найлоново фолио или приберете в кутия. Така са годни за консумация през следващите 2-3 дни. Ако замразите, удължавате “живота” им до месец.

Що се отнася до затоплянето, за целта се възползвайте от услугите на микровълновата (при 50 градуса), фурната или пък сложете палачинките в купа, която поставете в тенджера с вряща вода (няколко минути са достатъчни).

Завършваме с няколко практични съвета за справяне с най-често срещаните проблеми при приготвянето на палачинки.

  • Ако те се получават сухи и чупливи, подобрете тестото, добавяйки малко прясно мляко и масло.
  • Мехурчетата, които се появяват в средата на палачинката, може да премахнете чрез няколко продупчвания с помощта на вилица.
  • Палачинките се накъсват, ако в тестото има недостатъчно яйца и брашно;
  • Ако по време на печенето се залепват по дъното на тигана, проверете дали сте разпределили тестото равномерно в съда и дали последният е сложен равно върху котлона. Налейте и малко олио в тестото.

Остава ни само да ви пожелаем “Добър апетит!”

Източник: Фрамар

Facebook коментар
Total Page Visits: 1031 - Today Page Visits: 1
SHARE